Jump to content

A veszekedés aranyszabályai

2016. 10. 12. 00:30

Még a legjobb kapcsolatokban is vannak konfliktusok, ami teljesen természetes, ha két ember együtt él. A titok a konfliktuskezelési módszerekben van, mert vannak olyan viták, amelyek mérgezik a párkapcsolatot, de léteznek olyanok is, amelyek építő jellegűek. Vállald fel önmagad és ne kerüld el a konfliktusokat, csak tartsd be vita közben az aranyszabályokat!

Veled is biztosan előfordult már, hogy hazavitted a munkahelyi stresszt, és azon töltötted ki a dühödet, aki a legkevésbé tehetett a történtekről. Persze, könnyű azt mondani, hogy ezzel minél előbb hagyj fel, de ha neked szükséged van arra, hogy időközönként kidühöngd magad, akkor nyugodtan tedd meg – csak ne az otthonotokban. Figyelj arra, hogy ezt a helyet őrizzétek meg a béke szigetének. Munka után jó stresszlevezetés az edzés, vagy ha verbálisan kell kiadnod magadból, akkor találkozz valamelyik barátnőddel, akinek kiöntheted a lelked.

Ez nem azt jelenti, hogy soha ne a pároddal beszéld meg a munkahelyi problémáid, csak figyelj oda arra, hogy ne mindig csak a problémákról mesélj neki!

Ha forró vérmérsékletű vagy, és az indulatok gyakran eluralkodnak rajtad, akkor nálad aranyszabály, hogy csak akkor kezdjétek el megbeszélni a problémákat, ha lehiggadtál. Minden esetben szükség van kompromisszumra, és azt nehezebb megkötni felhergelt állapotban.

Mikor azt érzed, te vagy a sértett fél, miért kötnél kompromisszumot? Ezért van szükséged egy kis időre, hogy tisztán lásd a helyzetet, és megértsd az ő oldalát is. Vállald fel, hogy szükséged van egy kis időre, és inkább lépj ki a konfliktusból. Ha a párod elég jól ismer, akkor tudni fogja, hogy ő is így jár jobban. Ilyenkor picit vonulj el, menj el akár otthonról pár órára, hogy ne feszengjetek egymás társaságában.

A legtöbb férfi abban fárad el, és választja inkább a konfliktuskerülést, hogy nem látja a viták értelmét. Lehet, hogy veled is előfordult, mikor csak úgy kiborítottad a sérelmeidet, és a másiktól vártad a megoldásokat... De sajnos ez nem célravezető!

A kritikát úgy fogalmazd meg, hogy legyen benne a megoldásra való javaslat is. Amíg te magad nem tudod, hogy mi tenne boldogabbá, addig ne terheld vele a párodat sem. Kommunikálj tisztán, és merj kérni – ez sokkal jobb, mint elvárni valamit (amiről azt sem tudod, micsoda), mert akkor csak csalódni fogsz, és a másikat hibáztatod majd.

Egy vitás helyzetben figyelj rá, hogy ne tegyél kritikus megjegyzéseket a párod személyiségére, hanem inkább a tettein keresztül magyarázd el a problémát, mert azon könnyebben tud változtatni.

Nem jó azt sulykolni a másikba, hogy milyen önző, inkább magyarázd el neki, hogy melyik helyzetben viselkedett önzően, és neked az miért esett rosszul. Így kevésbé bántod meg őt, csak arra utalsz, hogy abban a helyzetben nem volt eléggé empatikus, és közben a kezébe adod a megoldást, hogy legközelebb hasonló helyzetben miben tud változtatni. Ha fontos vagy számára, akkor biztosan megfontolja a történteket.

Értelmetlen, sokszor ismétlődő viták mérgezik legjobban a párkapcsolatokat. Ez azért van, mert már a párok veszekedés közben elfáradnak, nincs energiájuk végig vinni a konfliktust, és megkeresni annak valódi forrását. A felszínen maradnak, és olyan sérelmeket hoznak fel, amik az előző megoldatlan vitákból maradtak bennük. Te ezt ne tedd!

Nem könnyű ilyenkor fókuszálni, de maradjatok annál a helyzetnél, ami kirobbantotta a konfliktust. Ha nem is értetek egyet, és nem tudtok kompromisszumot kötni, akkor is vonjátok le a következtetést. Lehet az is egy felismerés, hogy más nézőponton vagytok, és akkor legközelebb már tudni fogjátok, hogy óvatosabban kezeljétek a hasonló témákat.

Ha konfliktuskerülő vagy, akkor könnyen lehet, hogy számodra épp a nyugodt, harmonikus pillanatok jelentik a megfelelő alkalmat, amikor nyíltan tudsz beszélni a sérelmeidről. Egy pozitív élmény után jó egy kicsit összebújni, és  őszintén beszélgetni egymással, közben pedig megosztani, hogy mi bánt és mitől lennél boldogabb. 

Ha a párod kezdetben értetlenül áll a helyzethez, akkor magyarázd el neki, hogy te ilyenkor tudsz megnyílni, nem pedig abban a pillanatban, amikor megbántanak. Szükséged van időre, hogy elrendezd magadban, és higgadtan tudd neki elmondani. Biztosítsd róla, hogy nem szeretnél vitatkozni, csak tudtára adni, ami benned van. Mivel te nagyrészt ekkorra már nem táplálsz haragot, bátran öleld magadhoz, mert lehet, hogy ő nem tudja, mikor kezdeményezhet.

(Forrás: bien.hu)