Jump to content

Mérgező kapcsolatban élsz?

2016. 10. 01. 08:47

Az a gond a mérgező kapcsolattal, hogy nem könnyű felismerni, amikor benne élünk. Nézzük meg azokat a figyelmeztető jeleket, amik arról árulkodnak, hogy egy olyan kapcsolatban élsz, mely rombolólag hat.

Téged hibáztat a párod mindenért, sosem vagy elég jó!

Folyamatosan kritizál? Azt érzed, hogy nem tudsz megfelelni neki? Egyre többször hallod a következőket: „Még ennyit sem lehet rád bízni? „ vagy „Tényleg semmit nem tudsz megcsinálni?”  A mérgező kapcsolatok egyik leghangsúlyosabb figyelmeztető jele az állandó kritizálás, hibáztatás.  Az ironikus beszólások, kritikák, megjegyzések, amiket megfogalmaz feléd, szépen lassan lerombolják az önbizalmadat.  Mindegy, mennyire próbálkozol, folyton úgy érzed, hogy nem tudsz jót tenni, és a kedvébe járni. Ezáltal egyfajta nyugtalanság lesz úrrá rajtad, és az ő megerősítésétől válsz függővé. Nem tud veled örülni a sikereidnek, nem támogat a kitűzött céljaid elérésében , és egyáltalán nem is akarja, hogy célt érjenek a terveid, ami egy idő után teljesen leépíti az önbizalmadat.  Amennyiben egy kapcsolatban sok a kritika és a lenéző viselkedés, előbb utóbb oda vezet, hogy a másik személy hasztalannak fogja érezni magát.

Egy egészséges kapcsolatban a kritikus gondolatokat tisztelettel fogalmazzák meg, egymás érzéseit figyelembe véve, építő jelleggel. Idővel megtanuljuk elfogadni a másik rossz tulajdonságait, és már nem negatívumként látjuk őket. Maga a kapcsolat ösztönöz arra, hogy önmagadból hozd ki a legjobbat.

Nem vagy önmagad!

Az egészséges, szeretettel teli párkapcsolat egyik fő jellemzője, hogy úgy érzed, minden álarc nélkül  önmagad lehetsz, minden természetes, és magától értetendő. Nincs benned feszélyezettség.  A boldog párkapcsolat nem azt jelenti, hogy nincsenek súrlódások, hanem azt, hogy nem kell feladnod önmagad, hogy valaki mást boldoggá tegyél. Ezzel szemben egy mérgező kapcsolatban sosem lehetsz olyan, amilyen valójában vagy, folyton azt kell figyelned hogy mit mondasz és hogyan csinálod.   Egy idő után már nem vagy önmagad, gyakran arra kényszerülsz, hogy megjátszd magad annak érdekében, hogy a partnerednek megfelelj és elfogadhatóvá válj a számára. Ha azt veszed észre, kiveszett belőled az optimizmus, és kezdesz negatív irányba megváltozni, lemondani egy csomó dologról amik egykor örömet okoztak, akkor ideje átértékelned az életedet és legfőképpen a kapcsolatodat. Lehet, hogy a párod húz le ennyire. Nem ritka, hogy már a családtagjaid, barátaid  sem ismernek rád, hiszen önmagad árnyékává váltál. Csendben szenvedsz és reménykedsz, hogy valami egyszer csak megváltozik. 

Állandó hatalmi harc, folyamatos veszekedések

Nézeteltérések, konfliktusok még a legharmonikusabb kapcsolatban is adódnak, csak az nem mindegy, hogy hogyan. Amennyiben egy megoldásra váró probléma merül fel a kapcsolatban, az lenne a legfontosabb, hogy közös nevezőre valamilyen megoldásra, kompromisszumra jussatok. Ezzel szemben egy mérgező kapcsolatban konfliktusok esetén az egymás feletti győzelem a fontos. Az egyik fél állandó erőfölénnyel akarja a másikat meggyőzni, lenyomni, maga alá gyűrni. A veszekedés egy eszköz, hogy hatalmat gyakorolhasson a másik fél fölött. Ha azt érzed, hogy sűrűn vagy ideges, feszült, frusztrált a párod miatt, nem érzed magad érzelmileg biztonságban el kell gondolkoznod a kapcsolat jövőjén.

Partnered alaptalanul, irreálisan  féltékeny

Bármikor belép a Facebook-fiókodba? Már egy hónapra előre tudja, milyen beosztásban dolgozol ? Bizonyos mértékű féltékenység természetes, és fenntart valamiféle állandó érdeklődést a másik felé, ezzel nincs is gond. De, ha a partnered beteges féltékenységet űz, mindig kontroll alatt tart az már a birtokló személyiség sajátja, mely igencsak mérgezi még az egykor legnagyobb szerelmet is. Egy kapcsolat alapja a bizalom, ha ez nincs meg, vagy idővel elveszett, az nagy baj! Senki sem szeretne egy olyan kapcsolatban vegetálni, ahol minden egyes telefon és e-mail pittyenéssel el kell számolni. Az életed minden területén át akarja venni az irányítást fölötted, lassan attól is gyomorgörcsöd lesz ha tíz perccel később érsz haza.

 Mindenáron meg akar változtatni!

Látszólag tele van javaslatokkal, terveket szövöget, beosztja az életedet, de nem igazán veszi figyelembe, hogy Neked mi a jó.  Ahelyett, hogy elfogadna úgy, ahogy vagy inkább csak megváltoztatna. Az ő akarata előrébb való a tiedénél, a saját elképzeléseit próbálja meg érvényesíteni, neked pedig nem hagy szinte semmilyen lehetőséget. Egyszerűen önző.

A mérgező kapcsolat lényege: sérülsz benne, kiszipolyoz, felemészt és végtelen ürességet hagy maga után. Nem csak a lelkednek, az egészségednek sem teszel jót azzal, ha bent ragadsz egy rossz kapcsolatban.

(Forrás: marmalade.hu)