Jump to content

4 dolog, ami megöli a kapcsolatot

2016. 03. 01. 23:51

Első hallásra nem is tűnik súlyosnak, ám vannak olyan magatartásformák, amelyek a legharmonikusabb párkapcsolatot is kikezdhetik. Ezekre mindenképp figyelj, ha sokáig hosszú távú kapcsolatban szeretnél élni.

John Gottman pszichológia professzor, és nem mellesleg a párkapcsolatok szakértője: 93 százalékos pontossággal képes megjósolni, hogy egy pár együtt marad-e vagy sem. Nem arról van szó, hogy szerencsés és jól tippel. Valójában a párok viselkedését figyeli meg, amelyek hosszútávon annyira elviselhetetlenek, hogy később váláshoz vezetnek.

Gottman négy viselkedési mintát ismert fel, mint potenciális figyelmeztető jelzések, és ezeket (találóan) az „Apokalipszis négy lovasának” nevezte el. Ez a négy tulajdonság rendszeresen akadálya a konfliktusok megoldásának.

- Kritikusság: a panaszkodás egyik formája, ha valaki állandóan kritizál valamit/valakit. A legrosszabb benne az, hogy közben a másik felet hibáztatja.

- Védekező magatartás: ha valaki ilyen álláspontot vesz fel, akkor bezárkózik, és már meg sem hallgatja a másik felet. Egyúttal a probléma megoldásának elutasítását is jelenti, amellyel az összes felelősséget a partner nyakába varrja.

- Elszigetelődés: a kommunikáció elutasítását jelenti, amit gyakran használnak a vitatkozó felek. Az egyetlen baj ezzel az, hogy kicsit sem segíti a probléma megoldását.

- Megvetés: míg az előző három magatartásforma többé-kevésbé normális a párkapcsolatokban, a lenézés már egy elnyomó párkapcsolat jeleként értelmezhető.

 

Forrás: www.independent.co.uk

Fotó: pixabay.com