Jump to content

A hűtlen és a szerető

2015. 11. 20. 10:00

Az ideális kapcsolatba nem fér bele egy harmadik személy. A kapcsolaton kívülálló, de mégis a kapcsolatba úgy beletartozó személyét általában utálják, mégis vannak olyanok, akik ezt önként magukra vállalják. Ők a szeretők.

A szerető státusz függetlenséggel jár, ám mégis megkapják azt a fajta figyelmet és szeretet, amelyre szükségük van, mindezt úgy, hogy az önállóság megmarad. Az ilyen típusú emberek ezt a fajta nyomást, a negatív besorolást könnyebben feldolgozzák, mindenféle szakember bevonása nélkül. Azért lehetséges, mert nem visznek bele érzelmet, és az csak ott, csak azzal és csak addig tart. A szeretők nagyobb része azonban nem képes így viselkedni, hiszen a kapcsolattól többet vár, mint ami lehetséges. Reménykednek abban, hogy a kettőjük között meglévő mély érzelemnek köszönhetően első helyre léphetnek elő idővel.
A legtöbbünk számára ez nem vágyálom, ám olykor alakulhat úgy az élet, hogy belemegy valaki a nem tiszta, titkos kapcsolatba. Biztos, hogy megéri? Be tudja tartani azokat a szabályokat szeretőként, hogy épen és egészségesen élje meg a helyzetet? Egyáltalán nem olyan egyszerű, de vannak szabályok, amelyekkel megvédheti magát a szerető:

Ha valaki belemegy a szeretői státuszba, akkor tartsa magát kívül a családi, az otthon folyó történésektől. Ne legyen arra kíváncsi, milyen az élet a házaspár, a pár között. Elég, ha az adott pillanatot megélik közösen, és aztán mindenki megy dolgára. Ha ugyanis teret enged az érzelmeknek, titkok szabadulnak fel egy ilyen kapcsolatban, az könnyen eltéríti a szerető érzelmeit is. Ami addig érzelemmentes, élj a mának volt, attól a ponttól kezdve könnyen lehet, hogy az ő életére is rátelepszik. Ez egy olyan önvédelmi stratégia, amely abban segít, hogy a szerető kívül tudjon maradni annak a másik két embernek az életéből.

Szeretőként úgy maradhat egészséges lelkileg valaki, ha nem engedi meg magának, hogy szerelembe essen. Habár ez nem ilyen egyszerű, de ha valaki úgy megy bele egy viszonyba, hogy tudja a másik fél családi kapcsolatát, automatikusan bekapcsol egy olyan rendszer, amely óvatosságra szólítja fel. Egy ilyen helyzetben határokat kell szabni az üzeneteknek, a találkozásoknak. Minél ritkábban találkozik szerető és titkos partnere, annál kisebb a lebukás veszélye. Ha kiderül, az nemcsak a házasságban okozhat bonyodalmat, veszekedést, de a szerető fejére is bajt hozhat. Figyelni kell minden olyan kommunikációs csatornára, amelyet a titkos viszony tagjai használnak, törölni kell az üzeneteket, híváslistát.

A hűtlenséget számos indok vezérli. Aki belemegy, kialakít egy ilyen viszonyt, az talál rá önmagának választ, hogy miért engedi meg magának. A legáltalánosabb indok az, hogy a szerető olyat tud érzelmileg és szexuálisan is megadni a házasságban, kapcsolatban élőnek, amelyet a párja nem. Szeretőként ezeket az okokat el lehet hinni, de nem árt az óvatosság és nem beleélni magát túlságosan.

Ha belemegy valaki a szeretői szerepbe, akkor valóban szerepet játszik, sosem szabad zsarolni azzal, hogy elmondja a férjnek, feleségnek, mi zajlik közöttük. Aki egy másik emberhez fordul figyelemért, szeretetért, nem véletlenül történik. Az otthoni, a házasságából hiányzó élményeket, érzéseket kívánja mással helyreállítani életében. Ha elgondolkodtál már egy ilyen helyzeten, voltál már a közelében, vagy esetleg benne, kérdezd meg magadtól, hogy szükséged van rá?

(Kép forrása: giantcomfort.com)