Jump to content

Így tart fiatalon a szex!

2015. 03. 14. 19:05

Most nagyon figyeljetek: egy holland felmérés szerint az idősebb korban is aktív szexuális élet jobb memóriát és aktívabb agyműködést eredményez.

A szex bármelyik korban lehet észvesztő. Egy friss kutatás szerint viszont az időskori szex nem csak a lélekben fiatalít, de szó szerint frissen tartja a memóriánkat is. A legutóbbi holland felmérés kimutatta, hogy minél aktívabb szexuális életet élnek az idősebb párok, annál jobb memóriával és agyműködéssel rendelkeznek.

A kísérletben 1700-an vettek részt, a tesztalanyok 58 és 98 év közötti emberek voltak. A résztvevők agyműködését mentális állapotot felmérő vizsgálatokkal mérték, és kétségkívül arra jutottak, hogy minél több szexben van része valakinek, annál hatékonyabb agyműködéssel rendelkezik.

A kutatás egy korábbi amerikai tanulmányból indul ki, amely szerint az időskori szex az agysejtek növekedését generálja. Bár azt a kísérletet patkányokon végezték, tény, hogy alapvetően változtatja meg a szerelemről és szexről kialakult tévhiteket. Az egyik erről szóló könyvben Norman Doidge pszichiáter azt állítja, hogy ha szerelmesek vagyunk, az agyunk saját magát változtatja meg. Nem csupán a szerelem-érzet, de valódi átalakulás megy végbe az agyban.

Régebben azt hitték, hogy ez csak fiatal korban történik meg, és a kor előrehaladtával az agy már nem képes megújítani önmagát. Mára viszont világossá vált, hogy az emberi agy korlátlanul képes alkalmazkodni, átalakulni és elindítani az öngyógyító folyamatokat is.

 

www.telegraph.co.uk