Jump to content

Az áramütést választják a gondolkodás helyett a férfiak

2014. 07. 21. 11:01

Az emberek, de főleg a férfiak, oly mértékben utálnak egyedül maradni magukban, a saját gondolataikkal, hogy inkább elszenvednek helyette apróbb fájdalmakat.

Egy nemrégiben publikált tanulmányban azt vizsgálták, mi történik, ha hagyják az emberek gondolatait szabadon kószálni, azaz a kísérleti alanyoknak praktikusan nem volt más dolguk, mint ülni és nem csinálni semmi mást, csak gondolkodni. A kutatók arra jutottak, hogy a nők negyede, a férfiaknak pedig kétharmada inkább elektromos ütéseket szenvedett volna el, csak ne hagyják többé egyedül magamagával.

-Eredetileg azt gondoltuk, hogy nem lesz olyan nehéz a feladat. –állította a kutatás vezetője, Timothy Wilson a Virginia egyetemtől.

–Az emberek rendszerint azt gondolják, hogy rossz dolog, ha valakinek elkalandoznak a gondolatai, hiszen ez akkor jelenik meg általában, ha valami feladatra kellene fókuszálniuk. Mi arra voltunk kiváncsiak, hogy mi történik, ha maga ez az ’elbambulás’ a feladat célja.

Mivel nem tűnik egy bonyolult dolognak, Wilson nem is gondolta, hogy az alanyainak meggyűlik majd a feladattal a gondja.

-Az agyunk tele van temérdek emlékkel és történettel, ezért képesek vagyunk mesélni magunknak, fantáziálni mindenféléről. Ennek ellenére úgy találtuk, hogy az emberek nem igazán szerették a feladatot és nehéznek is tartották.

Ezért minden tőlük telhetőt elkövettek a pszichológusok, hogy megkönnyítsék a dolgukat, adtak felkészülési időt is, hogy kigondolhassák az alanyok, hogyan tervezik tölteni a gondolkodásra szánt időt. De hiába álltak kész tervekkel a feladat elé, például hogy az adott idő alatt majd megtervezik a közelgő vakációjukat, vagy hogy egy bizonyos sármos színésznőről fognak álmodozni korlátlanul, a résztvevők mégsem élvezték a feladatot. Azok, akik otthon végezték el, utólag bevallották, hogy csaltak, a szabad gondolkodásra szánt idő alatt a telefonjukkal babrálták, vagy olvastak. Akik viszont nem, azok igen kellemetlennek találtak már egy 6-15 percnyi gondolkodásra szánt időt is.

Ezért a pszichológusok taktikát változtattak, és negatív ingerrel igyekezték gondolkodásra serkenteni alanyaikat. A kezükbe nyomtak egy szerkezetet, amivel gombnyomásra apró áramütéseket adhatnak maguknak.

Azonban még a pszichológusokat is igencsak meglepte a kísérlet eredménye, miszerint a 15 perces gondolkodási idő alatt az emberek nagy része inkább megrázta magát elektromosan, hogy valami stimulációhoz jusson. Az átlag körülbelül hétszer, de az egyik férfi nem kevesebb, mint 109 alkalommal!

A másik érdekessége az volt az elektromos kísérletnek, hogy a 24 nőből 6, ám a 18 férfiból 12 élt az elektromos stimulus lehetőségével, amiből arra lehet következtetni, hogy nekik sokkal nagyobb szükségük van a külső ingerekre és a változatosságra.

Jonathan Smallwood pszichológia professzort nem lepte meg az eredmény. Szerinte, bár az ember kreativitásához elengedhetetlenül fontos, hogy hagyja elkalandozni a gondolatait, a mai modern világban egész egyszerűen ehhez nem vagyunk ehhez hozzászokva.

(Washington Post, kép: speareducation.com)