Jump to content

Mit kell tudnunk, miután kimondtuk az igent?

2014. 05. 25. 15:15

...Világraszóló lakodalmat csaptak, tán még ma is élnek, hacsak meg nem haltak –szól a mese vége, pedig a mi történetünk még csak most kezdődik. Mégis mik azok a dolgok, amiket észben kell tartanunk, hogy a boldogító igen valóban mindkettőnk boldogságát elhozza?

Lássuk, mit tanácsolnak a szakemberek, mi kell a jó, harmónikus házassághoz?

-Házastársak közötti konfliktusoknak gyakran az az oka, hogy nem ugyanazt a nyelvet beszélik a felek. Ahogyan, amilyen körülmények között felnövünk, az nagyban befolyásolja, hogyan beszélünk, viselkedünk másokkal, vagy mekkora felelősséget érzünk házastársunk jóléte iránt. Ezért ha veszekedésre kerülne a sor, ahelyett, hogy elfutna minket a pulykaméreg, érdemes a másik helyébe képzelnünk magunkat. Kérjük meg a párunk, magyarázza el érthetően az ő álláspontját, és mutassuk be mi is a miénket.

-Számos nő arra vágyik, hogy a férje apró elszólásokból, célozgatásokból kitalálja, mire is vágynak. Aztán ha mégsem azt kapják az évfordulóra, vagy a születésnapjukra, amit szerettek volna, akkor úgy érzik, a másik nem rajong értük igazán, így aztán a végén mindkét fél csalódott lesz. Ne képzeljük hát, hogy párunk gondolatolvasó, ha valami konkrét dolgot szeretnénk tőle, azt zsörtölődés helyett inkább mondjuk el neki pontosan.

-Egy fiatal pár a házassága első éveiben nagy változásokon megy keresztül, mind a családalapítás, mind a karrier szempontjából. Érdemes már rögtön az elején tisztázni, kinek milyen céljai, elvárásai, személyes álmai vannak, így egymást is könnyebben tudják segíteni. A szakember azt javasolja, évente egyszer üljünk le, és beszéljük át terveinket és kapcsolatunkat házastársunkkal.

-Mielőtt kirohannánk párunk egy-egy bosszantó tulajdonsága ellen, tegyük fel magunknak a kérdést: érdemes ezen veszekednem, vagy esetleg el tudom őt így fogadni? Ha mégis szóvá tesszük a dolgot, előtte azon gondolkodjunk el, fordított esetben mit szeretnénk, a férjünk hogyan közelítse meg ezt az érzékeny kérdést?

-Ne felejtsük el, hogy a házasságunkat, mint minden más kapcsolatot is, rendszeresen ápolnunk kell. Szervezzünk magunknak randevúkat, programokat házon kívül is, a közös élmények elengedhetetlenül szükségesek egy boldog házassághoz!

(kép: forbes.com)