Jump to content

Mennyiben befolyásolja a fájdalom a libidónkat?

2014. 04. 28. 11:15

A nőknél előfordul, hogy fejfájásra, migrénre hivatkozva utasítják vissza párjuk szexuális közeledését, ám férfiaktól ritkán hallani hasonló kifogást. Egy kanadai kutatás most azonban fényt derített arra, mennyire másképp reagál a két nem a fájdalom és a szex kombinációjára, és arra is választ talált, hogy ennek biológiai, vagy tanult okai vannak-e.

Egy kutatás szerint a férfiak még akkor is vágynak a szexre, amikor komoly fájdalmaik vannak. A gyengébbik nem viszont szívesebben piheni ki magányban és békében a fejfájását.

Az egereken végzett kutatás szerint kizárólag a nőnemű egyedek utasítják el párjuk közeledését valamilyen fájdalomra hivatkozva. A kanadai kutatók arra voltak kiváncsiak, milyen mértékben befolyásolja a kísérleti egerek libidóját a fájdalom.

Először megfigyelték, mely hímek és nőstények vonzódnak egymáshoz, majd egy közös, de középen elválasztott ketrecbe helyezték el őket. Az elválasztó falon lévő lyukak a hímeknek túl kicsik voltak, a nőstények viszont éppen hogy átfértek rajta. A kísérlet eredményei szerint a nőstények sokkal kevesebb időt töltöttek a hímek területén, ha fájdalmaik voltak. Ezeknek nem is kellett komoly problémának lennie, elég volt egy kissé nyilalló áll, hogy a párosodáshoz való kedvük mélyen alázuhanjon.

Ezzel szemben viszont a hím egerek viselkedésében semmi változás nem volt tapasztalható a fájdalom függvényében, még akkor sem, amikor kémiai anyagokat juttattak a nemi szervükbe.

A kísérlet vezetője szerint ebből is látszik, hogy a nők szexuális vágya nagyban függ a körülményektől és a környezettől, de a magabiztosságuk, a kapcsolatukban rejlő félelmeik is befolyásolhatják a libidójukat.

Amit viszont az egeres kísérlet egyértelműen bizonyított, hogy ez nem a neveltetés, vagy a kultúra hatása, hanem sokkal inkább biológiaia eredetű. A nőnemű egyedek minden bizonnyal azért sem vágynak rosszullétük során szexuális kapcsolatra, mert nem akarnak teherbe esni egy esetleges betegség során. A hímnemű egyedeket ez viszont egy cseppet sem befolyásolja.

A kutatás eredménye arra is reményt ad, hogy idővel megtalálják az okát, miért veszítik el szexuális érdeklődésüket azok, akik migréntől, köszvénytől, vagy más krónikus fájdalomtól szenvednek.

(Kép: thesource.com)