Jump to content

6 tipp, hogy a szerelem tényleg sírig tartson

2014. 04. 03. 11:35

Mikor felcsendülnek az esküvőn a templomi harangok, a menyasszony és a vőlegény kart karba öltve elvonulnak az ünneplő rokonság előtt, talán nem is sejtik, hogy életük egyik legnagyobb kihívására vállalkoztak. Örök hűséget esküdni könnyű, megtartani annál nehezebb.

Hogy megkönnyítsük a fogadalom betartását, összeszedtük, mit ajánlanak a szakértők, hogyan tudjuk megőrizni szívünkben a sírig tartó szerelmet.

- Mondjak egy viccet?

-Rettenetesen fontos, hogy a másikban mindig meglássuk azt a személyt, akivel a friss pletykákat, vicceket, humoros észrevételeket rögvest meg akarjuk osztani, állítja Elizabeth Schmitz pszichoterapeuta. –Egy jó kapcsolatban a párok a legjobb barátjuknak is tekintik a másikat. A belső poénok és történetek csak erősítik ezt a köteléket. Ezért is kell egymásnak elmesélni, hogyan alakult a napunk, minden szórakoztató aprósággal együtt.

-Egy csapatban.

Nem kell, hogy mindent fele-fele arányban osszunk el ahhoz, hogy remek páros váljék belőlünk, állítja Charles J. Orlando, kapcsolati szakértő. –Ha mindig ezt méricskéljük, attól mindenki rosszul érzi magát. Sokkal erősebbá válik a kötelék, ha mindenki őszintén beszélhet a másikkal, elmondhatja, ha úgy érzi, túl sok feladat hárul rá, és nem a másikkal veszekszik, mert az elmulasztotta kivinni a szemetet.

-A meglepetés erejével.

A nagy titkok persze nem igazán elfogadhatóak egy párkapcsolatban, de az aprócskák, mint például hogy titokban táncórákat veszel az unokaöcséd esküvőjére készülve, felpezsdítheti a házasságot, fogalmazza meg a véleményét Shauna Springer, írónő. –Ha túlságosan kiismerjük a társunkat, az megöli a romantikát, ezért fontos, hogy valamennyire megőrizzük különálló egyéniségünket.

-Megőrülök tőled!

Az egészséges párok nagyon is jól ismerik egymás ’nyomógombjait’, és azt is tudják, mivel lehet a másikat jól felbosszantani. Egy 2011-es tanulmány szerint azok a párok, akik jól kiveszekszik magukat, sokkal stabilabb kapcsolatot tudhatnak maguknak, mint azok, akik eleinte egyáltalán nem mennek bele a konfliktusokba, aztán öt évvel később mindenért egymás torkának esnek. De az is fontos, hogy a vita végén tudjunk megegyezésre jutni, és a másiknak megbocsájtani, majd együtt továbblépni a dolgon, figyelmeztet Gilda Carle kapcsolati tanácsadó.

-Jóban, rosszban.

Az esküvőn ugyan megfogadjuk, megtartani azonban már sokkal nehezebb. Azok a párok azonban, akik képesek együtt végigmenni a nehezebb időszakokon, ezzel megerősítik az alapjait kapcsolatuknak. Ehhez fontos, hogy tényleg úgy érezzük, a holtodiglan, holtomiglan tényleg a sírig szól.

-Közös kaland.

Kutatások igazolják, hogy azok a párok, akik kipróbálnak együtt új dolgokat és kalandokat, sokkal boldogabbak együtt. Nem kell persze szélsőséges dolgokra gondolnunk, de ne essünk bele a hétköznapok rutinjának csapdájába.

(Forrás: Redbook Magazine, kép: joyfullweddingsandevents.com)