Jump to content

A csodaszer, mely számodra is könnyen elérhető! Avagy, a kókuszolaj jótékony hatása

2016. 12. 02. 13:00

Bátran kijelenthetjük, hogy a kókuszolaj egy csodálatos „találmány”, hiszen számos egészségügyi problémára gyógyír, mindemellett a kozmetikában is előszeretettel használják.

Ha megfigyeljük a polinéz nőket, gyönyörűen fényes, egészséges hajuk van, sima a bőrük, és a betegségeknek is könnyebben állnak ellent. Hogy mi ennek az oka? Nem csak a gyönyörű környezet tesz jót nekik, a titok nyitja a kókuszolajban rejlik. A polinéz nők, nem csak rendszeresen fogyasztják a kókuszt, de előszeretettel használják a kókuszolajat szépségápolásra is.

Mitől „bio”?

A szűz kókuszolajat a friss kókusz húsából állítják elő. A kókuszhúst egészen addig szárítják, még nedvességtartalma eléri a 12%-ot. Ezután készülhet belőle kókuszolaj vagy a kókusztej. Fontos megjegyezni, hogy csak akkor egészséges, ha az előállítás során nem éri különféle kémiai hatás. Éppen ezért vásárláskor mindig ügyeljünk rá, hogy csak szűz kókuszolajat vásároljunk. Mindig olyan terméket válasszunk, amely száraz eljárással készült, ugyanis az így nyert olajban találhatóak meg azok az anyagok, melyek testünkkel csodát művelnek.

Kerüljük a hidrogénezett eljárású termékekekt , ugyanis hidrogénezés során, a kókuszolaj elveszti a „varázserejét”. Csak a szárított eljárással készült „bio” kókuszolaj tartalmazza megfelelő mennyiségben a kaprinsavakat, a kaprilsavakat és a laurinsavakat, melyek jótékony hatással vannak szervezetünkre.

Miben rejlik a varázsa?

A kókuszolajban található laurinsav antibakteriális hatású, vírus, gomba és baktérium ölő. Mindemellett, hidratálja szervezetünket, gátolja a szabadgyökök képződését, így fiatalítva testünket, ugyanis ezáltal lassulnak a bőr öregedési folyamatai. A laurinsav segít melegőzni a szív-és érrendszeri problémákat, növeli az érfalak áteresztőképességét, megőrzi az érfalak rugalmasságát, továbbá elősegíti a szervezetben a tápanyagfelszívódást. A benne található lipidek, kaprinsav és kaprilsav erősítik immunrendszerünket, ellenállóbbá tesznek minket számos betegséggel szemben. Gyorsítják az anyagcserefolyamatainkat, ennek hatására sejtjeink könnyebben regenerálódnak. Frissebbek, fittebbek leszünk. Könnyebben nézünk szembe a ránk nehezedő akadályokkal.

Diéta és fogyókúra esetén is kiváló választás a kókuszolaj, ugyanis sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint bármely másik főzőolaj. A kókuszolaj segíti az ásványi anyagok gyors felszívódását, zsírsavjai fogyasztás után nem rakódnak le a szervezetünkben, és alakulnak át zsírrá, hanem közvetlenül a beleken keresztül felszívódnak. A felgyorsult anyagcsere folyamatoknak köszönhetően, könnyedén beindítják a fogyást. Kutatások igazolták, hogy a kókuszolaj fogyasztása a cukorbetegség esetén is hatékony, ugyanis csökkentheti az inzulin érzékenységet,az inzulin jelenléte nélkül is képes táplálni a sejtjeinket.

Agyunkra is jótékonyan hat, találhatóak benne olyan anyagok, melyek a szervezetünk normál működését garantáló anyagok utánpótlásáért felelősek, legfőképpen a normál agyi folyamatokért.Mindemellett a stressz, szorogás kezelésére is kiváló, halánték környékén bedörzsölve, könnyen felszívódik és garantálja a jobb közérzetet.

Kókuszolaj a kozmetikában

A kókuszolaj kiváló testápoló, magas antioxidáns tartalma miatt regenerálja a bőrt, puhává varázsolja a bőrfelszínt. Magas telített zsírsav tartalma miatt, a bőrfelszín alatt is hidratál, így megóvja bőrünket a kiszáradástól. Mindemelett, hajunkat is megóvja a kiszáradástól és a töredezéstől. Gombaölő, gyulladásgátló és baktériumölő hatása, nem csak a betegségek ellen védi testünket, de bőrünket is simává varázsolja, megóv a pattanások, és egyéb bőrproblémák kialakulásától. Megvédi fejbőrünket a korpásodástól, és a zsírodástól. Laurinsav tartalma visszadja hajunk egészségét, fényét és természetes ragyogását.

 

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)