Jump to content

Érvek a súlyzós edzés mellett

2018. 02. 28. 17:00

Ha fogyást szeretnénk előidézni, megfelelő étrenddel támogatjuk szervezetünket, és ha emellé az alakunkat is formálni szeretnénk, akkor hatékony edzésbe kezdünk. A súlyzókat kerüljük, mert nem akarunk hatalmas bicepszet, izmokat.

Figyelemre és becsületre méltó az, ha valaki tenni kezd annak érdekében, hogy testén előnyös változásokat idézzen elő. Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben az fizikai és mentális egészségünkre is kihat. Emiatt kezdenek el nagyon sokan edzésekre járni, futni. Ha edző segítségét kérjük abban, hogy minél hatékonyabbá váljon a mozgás, akkor lehet egészen mást fog ajánlani, mint amihez eddig hozzászoktunk. Még ha oda is figyelsz az étkezésedre, majdcsak napi rendszerességgel mozogsz, lehet, hogy mégsem megfelelő ahhoz, hogy tested állapotát megfelelően alakítsd. Ilyenkor érdemes másban gondolkodni. A személyiedződ azt fogja javasolni, hogy fogj a kezeidbe súlyzókat. No, de állj! Nem akarsz hatalmas izomtömegeket látni magadon? Te csak el szeretnéd tüntetni a lerakódott zsírpárnákat a hasadról, a combjaidról és a fenekedről? Mégiscsak elő a súlyzókkal! Nem akarsz mást, mintsem régi önmagad visszanyerni, és nincs szükséged hatalmas izmokra? Nem is lesz, még a súlyzós edzéstől sem. Él egy tévhit a nőkben, miszerint a súlyzózástól hatalmas izmokat növeszt férfi és nő egyaránt. Csakhogy ami a férfiak számára cél és előnyös, addig a nők legtöbbjének nem szükséglete az, hogy izmai dagadjanak.

Igazából a legjobban azt szeretnénk, ha minden mozgás nélkül lehetne alakítani a testünket. Nem tetszik a fenekünk mérete? Be egy pirulával a csodaszerből, és természetesen bármit lehet mellé fogyasztani, csak a mértékletességre kell figyelni. Nos, ebben sokkal jobban szeretnénk hinni, de jól tudjuk, hogy ez nem így működik. Ha ezt elfogadjuk, akkor már csak azt kellene tudatosítani magunkban, hogy a súlyóval nemcsak férfiak edzhetnek, és az ízületeket sem teszi tönkre.

Párszor már elvetetted a súlyzós edzés lehetőségét a fentiekre hivatkozva? Akkor ne is csodálkozz, ha nem haladsz az alakformálással. A súlyzózásnak számos pozitív hatása van, sokkal több, mint hátránya. A súlyzós edzésforma hatékonyabb zsírégető, mintha csak bármilyen mozgást folytatnánk, mivel sokkal nagyobb intenzitással kell dolgozni, így az anyagcserét is jobban felpörgeti, nagyobb lesz a kalóriaégetés mértéke. A súlyzós edzésben a legtöbb nő azért nem gondolkodik, mert nem akarnak férfias izmokat építeni testükön. A súlyzózás és a megfelelő táplálkozás mellett számolni kell némi izom megjelenésével, de ez mindenképp előnyös, ha nem olyan fogyást szeretnél, amelytől bőröd megereszkedik. Ha a cél az alakformálás is, akkor bizony nem árt, ha izmot is pakolsz magadra. Úgy leszel némileg izmosabb, hogy formásodsz. Nőies mivoltod nem fog eltűnni, hiszen az izomtömeg növekedéséhez szükséges hormonszint a nők esetében jóval alacsonyabb, mint férfiakéban. Ha van némi izmod, akkor csak csinosabbá válsz, no, meg erősebbé és energikusabbá is. Csontozatod is ellenállóbb lesz, az ízületek stabilabbá válásával csökken a sérülések eshetősége. A súlyzózással a kötőszövetek is erősödnek, és jóval kisebb annak lehetősége, hogy cukorbetegség alakuljon ki. A súlyzózás a lélekre is jó hatással van. A stresszt hatékonyabban lehet kezelni, a depressziós tünetek enyhülhetnek, eltűnhetnek.

Ki az, aki azt mondja, nem akar súlyzókat fogni a kezeibe edzés során?

(Forrás: marmalade.hu | thedoctorweighsin.com, fitmw.com, gaiam.com/képek)