Jump to content

A kismama és a mozgás/tánc

2018. 01. 15. 17:00

A várandósság nem betegség, mégis sokan nagyon óvják magukat mindenféle mozgástól. Ha a baba sokat váratott magára, a párok sokat megéltek és tettek azért, hogy végre eredményes legyen a családalapítás, érthető, hogy a növekedő magzatra nagyon vigyáznak.

A rendszeres orvosi vizsgálatnak alávetett kismama számára a mozgás nagyon fontos. Amennyiben egészségügyi probléma és kockázat nem indokolja, úgy a mozgás legyen része az életének. Sőt, ha azelőtt nem foglalkozott a sportolással, azonban kismamaként nem akar elhízni, saját és magzata egészségét is szolgálni szeretné, akkor vannak olyan mozgásformák, amelyeket nemcsak élvezhet a növekvő pocakú anyuka, hanem kiválóan szórakozhat. Ha nem túl megterhelő, a megfelelő izomcsoportok megmozgatására irányuló sportot, mozgást talál a várandós nő, akkor abban is segíthet saját magának, hogy megváltozott állapotában jobban érezze magát.

Aki hordott már szíve alatt gyermeket, saját magán érezte, hogy teste milyen változásokon ment át terhesség alatt. Van, akinek nehezebb élni meg a változásokat, és emellé még a mentális egyensúly is megbillenhet. A terhesség ideje alatt vannak, akik rosszul vannak, vannak, akik csak fáradtak. Bármilyen fáradt is a pocakos nő, némi mozgás mégsem árt, mert a testi és lelki egyensúlyt is visszaállítja, energikus marad és még a szülésre is felkészülhet. Mindenki maga dönti el, hogy milyen mozgásra szánja magát. Mielőtt azonban belevág a, érdemes az orvossal egyeztetni.

A direkt, várandós nők számára induló terhestorna nemcsak megmozgatja a kismamákat, hanem a szülésre is felkészíti őket. Ugyanígy kiváló mozgásnak bizonyul a pilates és a kismamajóga is, amelyek főleg a légzéstechnikák elsajátítására és a nyújtásra összpontosítanak. Minden olyan sportot kerülni kell azonban, amely során ütést vagy esést lehet elszenvedni.

A legtöbb hölgy szeret táncolni, ám ha párja nem egy táncos lábú, akkor lehet, hogy ritkán jut alkalma megringatnia a csípőjét. Kismamaként azonban van erre lehetőség, ugyanis a kismama hastánc olyan különleges mozgásforma, amely nemcsak a test karbantartását szolgálja, de még ebben az állapotban is kívánatos nőnek érezheti magát a gömbölyödő pocakú anyuka.

Az ókori kultúrákban azt a táncot, amely a has és csípő mozgatásával párosult, a lányok már gyermekkorukban elsajátították. Az orientális tánccal felkészültek arra, hogy igazán nővé váljanak. A tánccal segítették az első menstruáció megélését, a házaséletet, a terhességet és természetesen a szülést is. A kismama hastánc is erre hivatott. Ez a mozgás ugyanis erősíti a gátizmot, a medencealapi izmokat. A tánc által minden szerv, köztük a belső nemi szervek vérellátása is fokozódik, kevésbé jelentkeznek a gerinc és hátfájdalmak. A csípőringatás még a fejlődő magzat számára is kellemes és a szülés után sem kell abbahagyni. A megszületett babával, hordozókendő segítésével ugyanúgy lehet táncolni. A babának is élvezetes, valamint a mama is könnyebben visszanyerheti terhesség előtti alakját.

(Forrás: marmalade.hu | guidesinfo.com.sg, thelist.com, balancingbirthbaby.com/képek | youtube.com/videó)