Jump to content

Mit tehetünk a kellemetlen visszér ellen?

2017. 12. 01. 15:00

Érezted már, hogy lábad elnehezedik, gyakran begörcsöl, az erek pedig hirtelen szétdurrannak és kidudorodnak? A hirtelen hő hatására kellemetlen, fájdalmas szúró érzés nyilal bele? Ha igen, minden bizonnyal visszérproblémákkal küzdesz.

Mi az a visszér?

A visszerek valójában kórosan kitágult, megvastagodott, elváltozott vénák. Ez nem csak esztétikai probléma, egészségünkre is káros lehet. Ha ezek a vénák deformálódnak, megduzzadnak, megakadályozzák, illetve nehezítik a vér áramlását.Így az elhasználódott vér, nem tud felfrissülni. Mivel akadályba ütközik a megfelelő véráramlás, így a vér egy ponton megreked, felhalmozódik, és ez okozza a vénák megvastagodását.

Mit tehetünk ellene?

A visszérbetegség komoly problémákhoz vezethet, trombózist, visszérgyulladást, vagy éppen lábszárfekélyt is okozhat. Nagyon fontos, hogy figyeljünk oda magunkra, ezzel is elkerülhetjük a későbbi komolyabb problémákat. 

A visszér legjobb ellenszere minden kétséget kizáróan a mozgás. A mozgás során beindul a végtagokban a keringés, ennek hatására megindul a normális véráramlás. A lábakra kifejtett erő, az intenzív mozgás megakadályozza a vér pangását az erekben, így nem halmozódik fel egy ponton a vér. Így elkerülhetőek a visszeres gócok a végtagokon. A mozgás mellett, a hideg-meleg váltott zuhany is a segítségünkre lehet. Hiszen ennek hatására is felfrissül a vérkeringés. Aki visszértől szenved,melegben, illetve bizonyos helyeken (szauna, gőzfürdő, forró vízes fürdő) fájdalmas érzést érezhet a lábaiban. Éppen ezért számukra célszerű kerülni az ilyen programokat, ugyanis az erekben a meleg tágulatot okoz, a visszerek pedig már ígyis tágabbak, mint a normális vénák.

Az álló és ülő munka is okozha vérpangást, éppen ezért fontos, hogy félóránkét mozgassuk át végtagjainkat. Végül, de nem utolsó sorba, a testsúly problémák is okozhatnak visszerességet, a hirtelen hízás, a súlyfelesleg, ugyanis jelentős terhelést tesz a lábakra. A fokozatos terhelés következtében a vénák állapota megváltozik, kialakul a visszérbetegség.

A visszér kialakulásának hátterében genetikai hajlam is állhat, megfelelő életmód mellett azonban megelőzhető a baj.

 

 

 

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)