Jump to content

5 étel és ital, amelyek megfiatalítanak

2017. 11. 21. 16:08

A szépség belülről fakad, szokták volt mondani. Nos, valamelyest tényleg, de a lelki szépség sokkal inkább a megfelelő ételek külcsínné válása, mintsem spirituális énünk felszínre törése. Egyszóval add meg a bőrödnek, amire éhezik!

A leggyakoribb szépségápolási trükkök főként a krémeket, arcpakolásokat és különféle anti aging szérumokat részesítik előnyben, pedig egyre több szakirányú kutatás mutatott arra rá, hogy a szépség valójában belülről fakad. Egész pontosan, az étkezés és az elfogyasztott ételek milyenségéből.

Egy szó, mint száz, mostanában inkább, az „az vagy, amit megeszel” szólás van érvényben. Elvégre, gondoljunk csak bele, egy átszotyizott éjszaka a bőrön is meglátszik: pattanások, zsírosodás és tág pórusok néznek majd ránk vissza a tükörből. Minden, amit elfogyasztunk, meglátszik a bőrön, a hajon, és a testen. Bizonyos ételek hatása pedig fokozhatja, vagy épp lassíthatja az öregedési folyamatokat, sőt vissza is fordíthatja azokat egy bizonyos pontig. Lássuk melyek ezek a természetes csodaszerek.

Kávé

Igen a kávé került a lista első helyére, nem véletlenül. Egy csésze Jáva kávé nem csak felpörget a nap legkritikusabb pontjában, hanem olyan biológiai összetevőket tartalmaz, amelyek segítenek megóvni a bőrt a melanómával szemben –olvasható a Journal of the National Cancer Instituteben.

Sőt a szaklapban idézett kutatás szerint, azok az emberek, aki napi négyszer fogyasztanak a fent említett kávéból, 20 százalékkal csökken a melanóma kialakulásának kockázata. Egészségessé teszi a bőrt.

Dinnye

A nyár legkedveltebb gyümölcsében száz számra megtalálható az úgy nevezett likopin. A likopin a karotinoidok családjába tartozó festékanyag, amely antioxidáns hatással bír. Számos krónikus betegség ellen képes felvenni a harcot, antioxidáns hatása pedig a bőrre is jótékonyan hat.

Csökkenti és lassítja a szemmel látható ráncok kialakulását, és lassítja a szervezetben zajló öregedési folyamatokat is. „A dinnyében és a paradicsomban is megtalálható likopin – ami a színüket adja – növeli a bőr UV-sugárzás elleni védekezőképességét”- mondta a Health.com-nak Keri Glassman, táplálkozási szakértő.

Gránátalma

A gyümölcs húsa tele van olyan antioxidánsokkal - mint például a C-vitamin-, amelyek képesek megakadályozni a legapróbb ráncok kialakulását is, illetve a már meglévő ráncok mélységét is csökkentik, feltöltik, kisimítják a bőrt.

Az American Journal of Clinical Nutrition egyik tanulmánya szerint a magasabb C-vitamin fogyasztás csökkenti a bőr szárazságát is, ahogy a ráncok kialakulásának gyakoriságát is.

Szintén megtalálható a gyümölcsben az antocianinok, amelyek elősegítik a kollagén termelését. Ennek köszönhetően a bőr feszesebbé válik.

Tojás

A körmök fehérjékből épülnek fel, amelyre a bőrnek is szüksége van. „A tojás kiváló forrása a biotinnak és a B-komplex vitaminnak, amelyek fokozzák az aminosavak metabolizmusát, amelyek a fehérjék építőkövei” - mondta Frank Lipman a lapnak a New York-i Eleven Wellness Center igazgatója.

Tehát, ha természetes szépségre vágysz, nincs más hátra, minthogy étrendeden variálj egy kicsit.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)