Jump to content

Így kerülheted el a kellemetlen korpásodást!

2017. 11. 10. 14:41

A korpásodás egy igen kellemetlen probléma, hiszen az ettől szenvedők mindennapjait rendre megkeseríti. A korpa ugyanis meglátszik a sötét ruhákon, a vállakon, valamint kellemetlen viszketést és bőrpírt okoz. Éppen ezért sokaknál előfordul, hogy a probléma miatt komoly önértékelési zavarokkal küzdenek.

Mi okozza a korpásodást?

Ritkább esetben a megfelelő tisztálkodás hiánya, a gyakori hajmosás, valamint a hajhagymák megfázása válthatja ki a korpásodást, azonban hátterében az esetek 90%-ban bőrbetegség áll. Az emberek fejbőrén megtalálható egy „pityrosporum ovale” nevű gombafajta, ami ha elszaporodik korpásodáshoz vezet. Ugyanis lerövidíti a fejbőr sejtmegújulási ciklusát, ennek következében az elhalt hámsejtek összetapadnak, és nagymértékben hullani kezdenek. Az emberek mintegy 60%-a küzd ezzel a problémával. Ha mégsem betegség áll a hátterében, akkor a túlzott sapka viselés, gyenge immunrendszer, hormonális változások is okozhatják a kellemetlen tüneteket.

Hogyan szabadulhatunk meg tőle?

A korpásodás sajnos nagyon makacs dolog, hosszas folyamat mire megszabadulhatunk tőle, ezesetben sem garantált, hogy a későbbiekben nem fog visszatérni a probléma. A korpásodást legfőképpen kórokozók okozzák, éppen ezért a probléma forrását, magát a fertőzést kell orvosolni. A legjobb ellenszere a korpásodásnak a cink, ugyanis ez a létfontosságú nyomelem szabályozza a sejtképződést, és helyreállítja a fejbőr egészségét. Természetes formában megtalálható a napraforgómagban, zabban, búzacsírában, illetve a sajtokban. De teljes kiőrlésű kenyérrel is fedezhetjük napi cinkszükségletünket. Továbbá a tengeri halak, a sovány marhahús, valamint a csirkemell is remek ásványi anyag forrás.

Ha a korpásodás már előrehaladott állapotban van, akkor a speciális étrend mellett, gyógyhatású készítmények is rendelkezésünkre állnak a gyógyulás érdekében. Léteznek különféle kenőcsök és samponok, melyek segítenek orvosolni a kellemetlen problémát. Azt, hogy milyen hatóanyag tartalomra van szükség a kenőcsök esetén, a probléma mértékétől függően a bőrgyógyász szabja meg. A kén és cinktartalmú samponok és kenőcsök gombaölő, fertőtlenítő hatással rendelkeznek. A megfelelő kezelés kiválasztása minden esetben a bőrgyógyász feladata.

Mit tehetünk a hatékonyság megőrzésének érdekében?

A kezelések hatékonysága egyénenként eltérő, a kiújulás veszélye mindenkinél fennáll. A hatékonyság elősegítése érdekében, korpás fejbőr esetén kerüljük, azokat a dolgokat melyek irritálhatják fejbőrünket. (túl forró, illetve túl hideg víz, mindennapos hajmosás, hajfestékek használata) Ha tehetjük speciális gyógysampont, vagy korpás fejbőrre kifejlesztett kímélő sampont válasszunk. Fontos, hogy a hajmosásnál elég csak egy mogyorónyi adag a samponból, ugyanis ha nincs rendesen kimosva, szintén problémát okozhat. Mindezek mellett, jó alaposan öblítsük ki, langyos vízzel a hajunkból a sampont és a balzsamot. Hajszárításnál ügyeljünk rá, hogy legalább 20 cm-re tartsuk a hajszárítót, ugyanis a meleg levegő könnyen kiszáríthatja fejbőrünket. Ha tehetjük, használjunk természetes sörtékből készült fésűket, ugyanis a műanyag és fém végű fésűk könnyen felsérthetik az érzékeny fejbőrt.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)