Jump to content

Piros folt bőr alatt vagy a bőr felett

2017. 11. 04. 19:00

Senki sem tökéletes. Lehet ezt érteni személyiségre és fizikai megjelenésére is. Mindenkinek vannak olyan kisebb vagy nagyobb hibái, amelyet szeretne eltüntetni. Az apró piros foltok a testünkön is éppen ilyenek lehetnek. Miről is van szó?

Az éppen csak kitüremkedő pici piros folt is hemangióma, amely lényegében egy jóindulatú érdaganat. Olyan kitágult erekről van szó, amelyek sűrűn összetömörülve jelennek meg a bőrön vagy pedig a belső szervekben. A hemangióma csecsemőkorban éppúgy kialakulhat, mint felnőttkorban.

A születéskori, vagy a maximum egy éves korig kialakuló jóindulatú hemanigóma a csecsemők leggyakoribb érdaganata. A babák körében általában már a születéskor jelen van az érdaganat, de akár később is megjelenhet. A csecsemőkori hamengióma bárhol megjelenhet a testen és a piciknél az érdaganat nagyobb lehet, mint a felnőttkorban kialakuló. Kialakulásának pontos oka nem ismert, adottság kérdése és ikerterhességeknél gyakoribb. Felnőttkorban pedig inkább a bőrfelszínen tűnhet fel pici piros pontok formájában és ugyancsak adottság kérdése, hogy valakinél kialakul vagy sem, mindenesetre a fehérbőrűek körében gyakoribb.

A hemangiómák fejlődésük során, több fázison mennek keresztül. Az első szakaszban gyorsan növekednek, aztán egy nyugalmi állapot következik, majd fokozatosan eltűnnek. Ez utóbbi, utolsó szakaszában az érdaganat akár teljesen visszahúzódhat. A bőrfelszínen jelentkező hemangiómák akár nyomtalanul eltűnhetnek, de a mélyen, a bőrben növekvő érdaganatokra ez nem mindig igaz. A veleszületett hemangiómákra az a jellemző, hogy ugyan már születéskor jelen van, de egyre inkább növekszik, majd leáll. A gyerekek egy részénél esély van arra, hogy teljesen visszahúzódjon, azonban van, akinél ha vissza is húzódik a hamengióma, nyomát hagyja maga után, méghozzá pigmentáció, a bőr besüppedése, értágulat, vagy heg formájában. Sőt, ha a daganat nagy és nem húzódik vissza, akár kifekélyesedhet.

Általában nem okoz semmilyen szövődményt egy hemangióma, ám előfordulhat, hogy hátráltatja egy szerv normális működését. Mondjuk, ha az orrban fejlődik ki egy érdaganat, akkor a légzést nehezítheti. A hemangiómát alkotó erek nem szabályosak, így a munkájukat sem tökéletesen végzik, ezért ha nagyméretű az érdaganat, az nehezíti a szív dolgát is, vérszegénység is kialakulhat. Súlyosabb esetekben műtéti beavatkozással oldják meg az érdaganat okozta problémát.

A felszíni hemangióma magától felszívódik minden beavatkozás nélkül. Főleg felnőttkorban alakulnak ki, azért mert, ahogy az ember öregszik, úgy változik a bőre is. Főleg a karokon, a kezeken és a vállakon jelentkeznek az apró kis piros foltok. Ha a folt növekedésnek indul, az arra utal, hogy az erekkel, a májjal lehet gond, vagy a hormonok rendetlenkednek.

(Forrás: marmalade.hu | durablehealth.net, healthline.com, homeremedyshop.com/képek)