Jump to content

Fésülködni gyermekjáték, mégsem csináljuk jól

2017. 10. 29. 19:00

A férfiak egy részét kevésbé érinti a fésülködés, de néhányuk számára kritikus tényező hajuk állapota és állsása. A nők életében a ruhán és a cipőn kívül a haj is fontos eleme kinézetük összképének.

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat egy nap során, nemcsak az szükséges, hogy kényelmes és divatos ruhában jelenjünk meg, hanem létfontosságú, hogy a hajunk is ápolt, egészséges és fényes legyen. Hiába öltözködünk szépen, ha a hajunk nem olyan, amilyennek szeretnénk. Márpedig vannak ilyen napok.

A rendezetlen és rakoncátlan hajszálak ellen a fésűvel vesszük fel a küzdelmet. Habár naponta egyszer legalább fésülködünk, vagyis rutinműveleteink egyike, mégsem biztos, hogy helyesen tesszük. Ez azért lehetséges, mert már szüleinktől is a hibás mozdulatokat lestük el, és mi magunk is úgy fésüljük saját és gyermekeink haját is.

Az egész fésülés már a hajmosással kezdődik, különösen igaz ez a hosszú hajú hölgyekre. Felejtsük el a fejbőr dörzsölését, az sokkal inkább masszírozó mozdulat legyen. Ha ugyanis erősen dörzsöljük a bőrt, még a hajnak is ártunk, mert megtöredeznek a hajvégek és hatalmas gubancok keletkezhetnek. Ahhoz, hogy a hosszú haj kezelhetővé váljon mosás után is, érdemes legalább a hajvégeken balzsamot használni.

Nemcsak a hajmosás közben érdemes kerülni a dörzsölést, hanem akkor is, amikor törölközővel igyekszünk minél több vizet felszívni hajunkról. Ha van rá időnk, akkor a törölközőből készítsünk hajunk köré egy turbánt és néhány percig így is maradhatunk, mert a felesleges víz nagyját felszívja.

Az egyik nagy hiba, hogy a nedves haj fésüléséhez kefét veszünk a kezünkbe, ugyanis nedves hajra csakis fésű való, míg szárazra csakis a kefe. Ha frissen mosott a hajunk és elég gubancos, akkor érdemes megkönnyíteni a kifésülést, ezért olyan folyadékot használjunk, amelyet a hajra permetezve ezt megkönnyíti. A kócos és nedves haj kibontásához bontófésűvel vagy ritkább fogazatú fésűvel kell nekiesni, és ha nem akarunk erőszakkal megszabadulni jó néhány ép hajszálunktól, akkor mindig a hajvégeken kell megkezdenünk a bontást és felfelé lehet haladni a hajtő irányába. Sőt mi több, a haj alsóbb rétegeitől kell haladni tincsről tincsre, míg végül a felső elérjük a felső réteget.

Göndör vagy hullámos haj esetében a fésülést még nedves állapotában kell megejteni, mert utána már csak számírani szabad. A göndör hajat szárazon már tilos fésülni.

Tiszteljük meg hajunkat azzal, hogy naponta legalább kétszer átfésüljük. Ha helyes mozdulatokkal tesszük meg, akkor a fésülés nem válik rémálommá és még csak hajvesztéssel sem kell járnia. Felpezsdítjük a fejbőr vérellátását.

(Forrás: marmalade.hu | rd.com, leaf.tv/képek | youtube.com/videó)