Jump to content

Az eredményes diéta mögött a makrotápanyagok helyes aránya áll

2017. 10. 24. 17:00

Talán nincs is olyan nő, aki élete során valamikor ne fogyókúrázott volna. Ha nem is szigorú értelemben vett fogyókúrának is nevezzük, de olyan biztos volt már, hogy nagyon megválogattuk mit eszünk meg és mit nem.

Folyton újabbnál újabb fogyókúratrendekkel találkozunk, és olykor új kifejezésekkel is. Annyi mindenki számára bizonyos, hogy ha fogyni szeretnénk, és mellé a testünk előnyös alakulása a cél, akkor nem csak az étrenden érdemes változtatni, hanem a rendszeres mozgást is be kell iktatni. Amikor a megfelelő diétás módszert keressük, számos lehetőség közül választhatunk. Eleinte érdemes számolgatni a kalóriát, azonban később már beépülnek a tudatunkba azok az ételek és az a mennyiség, amivel támogatjuk testünk pozitív alakulását. Amíg a kalóriák számolgatásába beleveszünk és a boltban ácsorogva azon töprengünk a csomagolást bambulva, hogy mit vásároljunk, nem is gondolunk bele, hogy a mennyiség nem minden. Itt lép be a makrotápanyag fogalma.

A makrotápanyag minősége ugyanis nagyon fontos tényező abban, hogy mennyire lesz sikeres a fogyókúra, vagy a számolgatás ellenére miért nem olvadnak a kilók. A makrotápanyagba beletartozik a szénhidrát, a zsír és a fehérje. Idetartozik még a víz is, csakhogy ha tényleg a folyadékot a víz testesíti meg és nem valamilyen üdítőital, akkor annak kalóriaértékét nem kell számolni. Ha tehát eredményes diétába akarunk belekezdeni, akkor nagy figyelmet kell fektetni az első három makrotápanyag, azaz a szénhidrát, a zsír és a fehérje arányának összeállítására. Lényegében ezen áll vagy bukik minden. Sokan nem is tudják, hogy ezek arányainak helyességén múlik az, hogy elérik-e céljaikat, vagy sem. Habár, a víz értékét nem kell számolni, mégis kulcstényező a sikeres fogyás szempontjából. Az sem mindegy, hogy mit szeretnénk testünkkel. Van, aki nem a súlyával elégedetlen, hanem izmosabb szeretne lenni, de a nők többségére az igaz, hogy fogyni szeretnének, és kicsit szálkásítani testükön. Az ő esetükben a három makrotápanyag mértéke akkor ideális, ha 20% zsírból, 30% szénhidrátból és 45% fehérjéből épül fel.

Még mielőtt önsanyargatásba, heves kalóriaszámolgatásba és kimerítő edzésekbe kezdenénk, a fogyást alapozzuk meg azzal, hogy megnevezzük az elérendő célt. Szokták mondani, hogy minden fejben dől el, így a cél elérése érdekében most is fontos. Ha a súlyunkkal elégedettek is vagyunk, azonban több izmot szeretnénk magunkon tudni, akkor nemcsak az edzésekre kell figyelni, hanem arra is, hogy a makrotápanyagok közül a szénhidrát aránya legyen a legmagasabb. Talán általánosságban elmondható, hogy elsősorban a fogyás a kitűzött célja a nők többségének, de ha már elértünk némi eredményt, akkor bizony a test szálkásítása is felmerül bennünk. Ha az a cél, akkor pedig arra kell ügyelnünk, hogy a fehérje s a szénhidrát mennyisége azonos arányú legyen úgy, hogy a zsír 20% maradjon. Itt még nem áll meg a számolgatás, összeállítás, ugyanis tudni kell a makrotápanyagok kalóriaértékét. 1 gramm zsír 9 kalóriát jelent, míg 1 gramm szénhidrát és ugyanennyi fehérjét 4-4 kalóriával kell számolni.

(Forrás: marmalade.hu | truefitforme.com, rugbyrenegade.com, cmaadigital.net/képek)