Jump to content

Agyban és otthon kezdődhet a fogyás

2017. 10. 04. 17:00

Fejben dől el. Akkor szoktuk mondani nagyon sok mindenre, amikor leginkább az emberi akaratra van szükség ahhoz, hogy változás álljon be. A fogyás is éppen ilyen. Sok múlik az elhatározáson, de számos más tényező is befolyásolja.

Mégpedig az is, hogy mennyire tudunk életmódot változtatni. Az elhízásnak ugyanis főleg az egészségtelen étkezés és kevés testmozgás, netalán valamilyen betegség lehet az oka. Abban a világban, amelyikben alig akarjuk elfogadni az öregedést, a hízást is nehéz kezelni, az lenne a lényeg, hogy megelőzzük a hízást. Márpedig nem mindig teszünk meg azért mindent, hogy a feltételek biztosítva legyenek a testsúly megtartásához, vagy a fogyáshoz. Már a boltban való keresgélésünk is nagyban befolyásolja azt, hogy meg tudunk-e szabadulni a nemkívánt kilóktól. Azonban az otthonunkban tárolt élelmiszerek is hatással vannak elménkre, pláne alakunkra.

Legtöbbünk bele sem gondol abba, hogy mennyire befolyásol az, hogyan tároljuk otthon az élelmiszereket, alapanyagokat. Mintha a világvégére készülnénk fel, az élelmiszerraktárunk tömve van mindennel. Valóban jó az, ha főzéskor számítunk arra, hogy minden van a konyhánkban, csak érte kell nyúlni és már lehet is azokkal dolgozni, azonban így a kísértés is jóval nagyobb, hogy bele is csipegessünk, vagy gyors összedobjunk valami hizlaló finomságot.

Sokaknál nem csak a család miatt roskadoznak a polcok és a hűtő, hanem azért is, mert gyakorta megfordulnak a barátok is a háznál. Ez pedig újabb ok arra, hogy közös evészetbe, ivászatba kezdjenek.

A hízás és annak szabályozása is fejben dől el. Ha kordában szeretnénk tartani, ha nem akarunk felesleges termékeket felhalmozni otthon, akkor eleve bevásárlólistával érdemes indítani. Sőt mi több, ahhoz mereven tartani is kell magunkat, ha nem akarjuk megint a fél üzletet felvásárolni.

Ne csodálkozz, hogy a nassolni valókhoz nyúlsz lehamarabb, amikor kicsit éhesnek érzed magad, ha azokat helyezed szem elé. A gyümölcsök a spájzban vagy a hűtőben lapulnak, míg a chips majd kiüti a szemed? Csodálkozol? Cseréld meg a termékek helyét, de még jobb, ha hizlaló finomságok helyére is gyümölcsöket raksz. Ha a mozgást is be szeretnéd a napirendbe építeni, akkor motiváld magad azzal is, hogy a sportcipődet, a sportfelszerelésedet szem előtt hagyod.

Mielőtt felfalnád a fél éleskamra tartalmát éhségedben, azt is érdemes kideríteni, hogy valóban éhes vagy-e, vagy csak az elméd játszik veled. Igyál meg egy jó nagy pohár vizet, és várj kicsit. Ha az éhségérzet megszűnt, akkor nem is éhes voltál, hanem szomjas. Amikor enni készülsz, akkor kicsi tányért vegyél elő. Ha erre rakod az ételt, sokkal kisebb mennyiség kerül rá, mint a nagy tányérra, így enni is kevesebbet eszel. A kisebb tányér előnyödre befolyásolja az elfogyasztott étel mennyiségét. Ha ezt tartani tudod, hamarosan megszokja a szervezeted az egészséges és kisebb mennyiséget.

(Forrás: marmalade.hu | fitcommunications.ca, buildipedia.com, youngandraw.com/képek)