Jump to content

Őszi termések, amelyek kívül és belül is hatnak

2017. 09. 30. 19:00

Az őszben járunk már jócskán. Semmi meglepő nincs abban, hogy már kabátot kell magunkra húzni, mégis nehezen engedjük el magunktól a nyári meleget, a nyári emlékeket. Visszasírjuk a lenge öltözködés, a meleg időjárás időszakát.

Kell, hogy találjunk szépséget az őszben. Már csak azért is, mert az ősz olyan csodás természeti ajándékokkal lep meg minket, amellyel széppé varázsolhatjuk nemcsak a napjainkat, de akár bőrünket is. Ősszel számos olyan növény kínálja nekünk termését, amelyet vétek lenne nem felhasználni. Fogyasztásukkal kihatunk a szervezetünk egészségére, és bőrünk üdeségére.

Ha ősz, akkor sütőtök, ez az egyik alapnövény, amelyből díszes dekorációt, finom ételt és bőrápolásra alkalmas kenceficét lehet keverni. A sütőtök tele van vitaminokkal, béta-karotinnal, luteinnel. Mivel cink is jócskán található benne, így a zsíros, pattanásos, aknés bőrre nagyszerű megoldás lehet. Puhítja, nyugtatja a bőrt, gyulladáscsökkentő hatása miatt hatékonyan kezeli a problémás részeket, az elhalt hámsejtet is segít eltávolítani. Ha némi sütőtökpürét egy evőkanál mézzel összekeversz, a megtisztított arcbőrre viszel és negyed órán át hatni hagyod, kezeli a pattanásos részt. Zsíros és vegyes bőrre a sütőtök és a méz mellé még egy tojásfehérjével is megbolondíthatod a pakolást.

Másik őszi állandó kedvencünk az alma. Számos gasztronómiai felhasználásán túl azért szeretjük annyira, mert a finom gyümölcs jó hatással van az emésztésünkre, de a bőrünkre is. Az alma tele van antioxidánsokkal. Ha az arcunkra visszük, akkor a bőr faggyútermelését szabályozza, csökkenti a gyulladást, kezeli a pattanásokat, megnyugtatja és hidratálja az arcbőrt. Aki a szeme alatt éktelenkedő karikákat nem kedveli, ugyancsak hatékony rá az alma. Ősszel alapgyümölcsünk az alma, így szinte mindig van otthon. Nagyon helyén is van ez, hiszen arra van csak szükség, hogy lereszelj egyet, adj hozzá egy kiskanál mézet. Már kenheted is fel a megtisztított arcbőrre. Ha a bőröd száraz, akkor keverj hozzá még egy tojássárgát is. Így még ezt is kezelni lehet.

Ha már almáról beszéltünk, akkor szóba kerülhet a birsalma is, amely ugyancsak ilyenkor van szezonja. Sokan felhasználják ételekhez ezt a fanyar gyümölcsöt, de ha felfőzöd a megpucolt birsalmát, a puha gyümölcshúsát arcodra is kenheted. Adagolhatsz hozzá finomra őrült diót vagy mandulát, de ha egyik sincs otthon, akkor egy kicsit napraforgóolaj is megteszi.

A szőlőből nemcsak must és bor készíthető, és nemcsak nyersen finom gyümölcsünk, hanem magas vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően kiváló kozmetikai szer is lehet. Annyi a teendőd, hogy néhány szőlőszemet az ujjaiddal szétnyomkodsz és a letisztított arcbőrödre felkened. Hatékonyan távolítja el az elhalt hámsejteket, azonban akinek száraz a bőre, az egy kis mézzel bolondítsa meg.

Egy másik csodás őszi gyümölcsünk a körte, amelynek húsát pépesítve olyan természetes kozmetikumot kapunk, amely főleg a pattanásos, aknés bőrűek számára hatékony. Kiválóan távolítja el az elhalt hámsejteket. Ugyancsak lehet a pépesített körtéhez mézet és/vagy olajat is keverni.

A fent említett növények mindegyikét lehet ételeinkhez használni, és ezzel is támogatjuk testünk egészségét, de ezentúl külsőleg történő felhasználásukkal sokat tehetnek bőrünk szépségéért.

(Forrás: marmalade.hu | nmbreakthroughs.org, freshdesignpedia.com, pcwallart.com/képek)