Jump to content

Okosan űzd el az éhséged

2017. 08. 09. 17:00

Leginkább mi nők érezzük azt és viszonylag sűrűn, hogy meg kellene szabadulnunk néhány kilótól. Ekkor kezdünk bele az intenzívebb mozgásba és a fogyókúrába. Amit azelőtt bátran elfogyasztottuk, a fogyókúra során fontos szabályokat tartunk be.

Szervezetünk maradéktalanul jó működéséhez egészséges és minden igényt kielégítő táplálkozásra lenne szükség. Amikor a szervezetünk valamilyen fontos elemhez nem jut hozzá, akkor úgy igyekszik pótolni, hogy éhségérzetet ébreszt. Így azonban plusz kalóriát viszünk be a szervezetünkbe – a kívánt elemet nem is biztos, hogy tartalmazót ­– és többet eszünk. Lényegében túlesszük magunkat. Márpedig ha fogyni szeretnénk, akkor nem ezt kellene tenni. Az étvágyunk milyenségét nemcsak az elénk rakott étel határozza meg, hanem a hormonok is, azonban a hormonokat befolyásolja az is, hogy milyen életmódot folytatunk, mit fogyasztunk. Egyes ételekkel az éhséget lehet csökkenteni.

Érezted már úgy, mintha feneketlen lenne a bendőd és csak ettél, és ettél? Ahhoz, hogy azt érezzük, hogy jóllaktunk arra van szükségünk, hogy ténylegesen elteljen emésztőrendszerünk, de hat ránk az étel látványa, illata és íze is. Ilyenkor szervezetünkben a megfelelő hormonok elárasztják a testet és kellemesen jóllakottság állapotába kerülünk. Amikor a fogyókúra, vagy a diéta szót halljuk, akkor pont nem a jóllakottság jut eszünkbe, hanem sokkal inkább igényeink visszafogása, a finom falatok megvonása. Vannak azonban olyan ételek, amelyek úgy táplálnak, hogy kevesebb kalóriát adnak, de mégsem érezzük a kínzó éhségérzetet, így ha fogyókúrára ítéled magad, ilyen ételeket kell fogyasztanod. De melyek is azok?

 

A gyümölcsökből és zöldségekből készült turmixok, vagyis smoothie-k nemcsak a fogyáshoz segítenek hozzá, de igazi vitaminbombát viszel be szervezetedbe. Csakhogy, mivel nem rágsz, a szervezet ezt hiányolja és áhítozni fog a további evésre. Igyál vizet utána. Fogyókúra során amúgy is ügyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra, de ha tényleg sokat iszol, akkor a szervezetedben is megdagadnak a már bevitt rostok és sokkal jobban telít a reggeli chia magos puding, mintha nem innál rá. A szervezetünk sokszor jelzi, hogy szomjas, azonban mi hajlamosak vagyunk azt éhségként érzékelni, és tompítjuk is úgy, hogy valamit eszünk. Mielőtt evésbe kezdenél, vizsgáld meg önmagad. Igyál előbb vizet. Ha néhány percen belül nem szűnik az éhségérzet, akkor tényleg éhes vagy. Ha azonban az ivással elmúlt, akkor csak szomjúságról volt szó, és nem jut a szervezeted plusz kalóriához. A vizedhez adhatsz gyömbért és citromot, amelyek ugyancsak plusz vitaminhoz juttatják a szervezetet, de ezentúl csökkentik az éhséget is.

Nemcsak az étel a fontos, hanem annak a látványa is. Az is gerjeszti étvágyunkat, hogy milyen az étel látványa és tálalása. Használj kisebb tányért és azon rendezd el a kisebb adag ételt egy kupacba, így a szemnek is kielégítő lesz a látvány, a szervezetednek meg pontosan elegendő táplálék. Szemnek és testnek egyaránt kielégítő, ám ha ugyanezt nagy tányérral tennéd meg, akkor sokkal több plusz, nem kívánt tápanyagot fogyasztanál el.

Fogyassz Omega 3-ban gazdag ételeket, úgymint magvakat, halat, avokádót, ezek is csökkentik az étvágyat.

Nem is gondolnád, de a jó alvás is a fogyáshoz segíthet. A kialvatlanság növeli az étvágyat, belezavar a hormonháztartásba, mert máshogy próbál plusz energiához jutni.

(Forrás: marmalade.hu | dailyburn.com, drshellynd.wordpress.com, bebrainfit.com/képek)