Jump to content

5 étel a hajnövekedés szolgálatában

2017. 07. 26. 15:50

Elrontott hajvágás, megunt rövid fazon, új kezdet – legyen szó bármely okról a hajnövesztő csodaszerekre mindig szükség van. A csodaszereket pedig néha a hűtőben kell keresni.

A hajnövekedés titka a hajszálak és a hajhagyma táplálásában rejlik. A titok nyitjának leleplezése már csak azért is fontos, mert ez is bizonyítja a tényt, hogy a szépség belülről fakad. Viccet félretéve: a haj regenerálását és a hajszálak növekedési fázisának felgyorsítását kívülről, azaz balzsamokkal, samponokkal és hajpakolásokkal nem lehet elérni.

Amit eszel, azzá válsz

Tény, hogy most a diéták korszakát éljük, és valóban csábosak a nullakalóriás vagy épp a szénhidrátot mellőző étrendek, csakhogy ezek sem a szervezetnek sem a testsúlycsökkenésnek nem tesznek jót hosszú távon. Egyrészről a súlycsökkenés csak addig tart, míg a diéta, utána a jojo effektusnak köszönhetően visszamásznak a kilók, másrészről nagyon megviseli a hajat a diéták azon válfaja, ami egy-egy táplálékcsoportot mellőz, vagy netán az összeset. Így a zsírpárnák mellett a hajkoronától is elbúcsúzhatsz.

Bármilyen meglepő a hajnak is szüksége van tápanyagokra, sőt sokkal többre, mint ahogy azt gondolnánk. Az A-, E-, H- (biotin) és B-vitaminok, a cink, a vas, a szilícium, a folsav hiánya ugyanis hamar krónikus hajhullást, töredezett hajvégeket, élettelen, szénaboglya tapintású hajkoronát eredményez. Pánikra azonban semmi ok, mert némi tudatos táplálkozással, nem csak egészségessé teheted, hanem a tincsek felbukkanását is felgyorsíthatod. Lássuk a legjobb hajnövesztő életeket!

Hajnövesztő finomságok a tányéron

Bizonyos élelmiszerek valóságos csodát tesznek a hajjal: fényessé, dússá, selymes tapintásúvá változtatva azt. Szerencsére a legfinomabb falatok mindezek mellett a növését is pozitívan befolyásolják.

Napraforgómag

Salátába, húshoz vagy csak magába is megállja a helyét, sokrétű felhasználhatóságáért cserébe pedig értékes forrása telítetlen zsírsavaknak, amelyek alapvető tápanyagai szervezetünknek. Jótékonyan hat a szív-és érrendszerre, B1- és E-vitamin tartalmának köszönhetően pedig igazi vitaminbomba a hajnak és a körmöknek.

Mandula

A mandula talán az egyik legjobb természetes hajövesztő. Tele van H-vitaminnal, azaz biotinnal, ami serkenti a hajnövést, valamint erősíti a hajszálakat, és ellenállóbbá teszi őket a környezeti ártalmakkal szemben. Egy marék mandula fedezi a haj szükségletének harmadát, amit érdemes beépíteni az étrendbe, ha egészséges és a gyorsan növő hajszálakra vágysz.

Tojás

Univerzális, mert kívülről és belülről is táplálja a hajszálakat. Gazdag forrása a B-vitaminnak és a fehérjéknek, amelyek a tincsek elsődleges tápanyagai, grátiszként a haj töredezettségét is csökkenti a rendszeres tojásevés a fentieknek köszönhetően.

Csemegepaprika

Rengeteg C-vitamint tartalmaz, ami ugyebár antioxidáns tulajdonságú, így megvédi a hajat a káros környezeti hatásoktól. Ezen kívül erősíti a hajhagymát, a hajszálalakat és segíti a vas felszívódását, ami a legfontosabb a gyors hajnövesztés szempontjából.

Lazac

Az omega3-zsírsavak elsődleges forrása, amelyek fokozzák a hajnövekedést azáltal, hogy egészségesen tartják a fejbőrt, csökkentik a szervezetben a gyulladásokat, valamint segítik a tápanyagok gyorsabb beépülését. Az omega3-zsírsavak egyébként az kedélyállapotot is pozitívan befolyásolják, így már csak ezért is megéri rendszeresen tengeri halakat fogyasztani.

Viszont, ha nincs lehetőséged mindennap a megfelelő tápanyag tartalmú ételek elkészítésére, próbáld ki az étrendkiegészítőket, amelyek koncentrált formában tartalmaznak mindent, amire hajadnak szüksége lehet. Ilyen például a Revalid hajkapszula, ami nem csak táplálja, de regenerálja a sérült hajat, és segít annak gyorsabb visszanövésében.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)