Jump to content

Kontaktlencse, szabadság vagy szabályozottság?

2017. 05. 19. 17:00

Idővel vagy idejekorán sokunk szorul látáskorrekcióra. Sőt mi több, a világ lakosságának felénél így van ez, amelyet szemüveggel vagy kontaktlencsével igyekeznek korrigálni. Egyre többet használják a szemüvegnél kényelmesebb viseletet, a kontaktlencsét.

Habár a szemüveg öltöztet – egy jól megválasztott szemüvegkeret valóban a mindennapi öltözet kiváló kiegészítője lehet, – de sokan igyekeznek megszabadulni attól, így kontaktlencsével próbálkoznak. A mindennapos szemüvegviseléshez hozzá lehet szokni, de még az arca is megváltozik annak, aki a sokéves szemüvegesség után kontaktlencsét kezd viselni. Főleg a fiatalabbakra jellemző az, hogy a fiók mélyére akarják süllyeszteni szemüvegeiket, végre szabadon akarják arcukat mutatni, ezért váltanak, de ma már az idősebb korosztály is egyre gyakrabban szabadul meg szemüvegétől.

Nem csoda, hogy annyira sokan váltanak át kontaktlencsére, hiszen viselése könnyű, praktikus, jóval nagyobb szabadságot ad, mint a szemüveg. Az apró műanyag lencsét a szaruhártyára kell helyezni, ám az nem úgy megy, hogy a megfelelő boltban találomra kiválasztjuk és használni kezdjük azt. Különböző fajtájú lencsék léteznek, és annak meghatározásához, hogy melyiket legcélszerűbb használni előzetes vizsgálatot végez a szakember. A lencse felhelyezése után a megnézni, hogyan viselkedik a szem.

Lényegében a kontaktlencse mindenkinek ajánlható, akinek életmódja is olyan, hogy a lencsék ki- és behelyezését megfelelően, a higiéniai szempontok betartásával meg tudja valósítani. Ezentúl arra is szükség van az első használatok során, hogy megfelelő kezelési, hordási szabályokat is elsajátítson a kontaktlencsét viselő személy.  Amilyen könnyűnek tűnik a felhelyezés, van, akinek ez gyakorlást igényel.

A legáltalánosabb hiba, amelybe a lencsét viselők jó része beleesik, hogy a megszabott időn túl is viselik a azokat. A megengedettnél tovább viselt lencse szavatossági ideje rövidül, ha nem tartjuk be azt az időkorlátot, amelyet előírnak. Megfelelő tisztítást igényelnek, és az is megvan szabva, hogy mennyi időt szükséges a lencséknek a tisztítófolyadékban állniuk. Ha nem így használja a tulajdonosa, akkor a szemei bánhatják, és allergiás reakcióval válaszol arra a szervezet. A szem viszket, csíp, ég, a kötőhártya vörössé válik, begyulladhat. Az egy napos lencséket ki lehet dobni, de a hosszabb idejű lencsék karbantartásához idő szükséges. Megfelelő tárolást és tisztítást igényelnek. Ha azonban valaki ezt elhanyagolja, akkor annak komoly következményei lehetnek.

Egy másik probléma, amely a lencsét viselők körében jelentkezni szokott, hogy nem termelődik elég könny szemeikben, így szemszárazság jelentkezik. Ha azonban tartósan nem elég a nedvesség, akkor a szem égni kezd és érzékennyé válik a fényre, a nyomásra. Mindent meg lehet oldani, ezért a műkönny használata javasolt ilyen esetekben.

Valóban praktikus, biztonságos viselet a kontaktlencse akkor, ha minden szabályt betart viselője. Van, akinek annyira macerás, hogy inkább fejére biggyeszti a jól megszokott szemüveget, mások a macera ellenére is a kontaktlencse szabadságában hisznek. És van az a kategória, akik csupán esztétikai okokból és csak alkalmanként viselnek kontaktlencsét, dioptria nélküli színezett, netán mintás változatot.

(Forrás: marmalade.hu | hercampus.com, jonbarron.org, healthline.com/képek)