Jump to content

Egyél kevesebbet és élj tovább!

2017. 05. 15. 19:00

A jóléti társadalomban teljesen megszokott, hogy a boltokban szinte bármi beszerezhető. Ha megéhezünk, pénz fejében hozzájuthatunk a kívánt élelmiszerhez. A gyorsételek pedig nemcsak íncsiklandóak, de csábítóak is, pedig tudjuk, hogy tartós fogyasztásunk az egészségünk rovására mehet. Túl sokat eszünk.

Az öregedéssel már akkor találkozunk, amikor megszületünk. Gyermekként abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ez a téma kevésbé foglalkoztat. Ha mégis, akkor szeretnénk előrepörgetni az időt, hogy végre felnőttek lehessünk, és azt csináljunk, amit akarunk, szülői felügyelet nélkül. Ez be is következik, élvezzük vagy sem, de előbb vagy utóbb találkozunk az öregedés jeleivel. Ha testünkön nem is érezzük még a változást, de a szülinapi tortán való gyertyák számának növekedése jelzi, hogy öregszünk.

Egyáltalán nem mindegy, hogy az éveinket és a testünket mennyire tartjuk összhangban. Egy évei számát tekintve fiatalnak mondható ember is nézhet ki jóval idősebbnek koránál, amelyet köszönhet akár a genetikának és persze életmódjának is. Ennek ellentéte is megtalálható. Sokan korukat meghazudtolva tűnnek jóval fiatalabbnak, mint amilyenek. Ebben is benne van a genetika, de az egészségtudatos életmód – beleértve a mozgást és a táplálkozást is – hozzájárulhat ahhoz, hogy kirobbanó formában legyünk.

Mindig is kerestük az fiatalság megőrzését. Úgy tűnik, hogy nem is kell drága beavatkozásokra költeni, de még csak kozmetikai termékeket sem szükséges ahhoz használni, hogy testünk öregedését késleltessük.

Jól tudjuk, hogy sokat és egészségtelenül táplálkozunk. Amíg nem jelentkezik az elhízás, és a rossz táplálkozással járó betegségek, addig nem is figyelünk erre. Ha azonban átváltunk egy más életmódra, amely étrendjébe több egészséges alapanyag kerül, az is jóval kevesebb mennyiségben, akkor megnövelhetjük életünk hosszát. Ha a napi adagot legalább negyven százalékkal lecsökkentetnénk, akkor esélyünk lenne arra, hogy élettartamunk akár húsz évvel is több legyen.

Tudósok kezdtek el patkányokkal kísérletezni, melynek során a megszokott ételadagjaikat csökkentették, és ezek a patkányok az átlagnál hosszabb ideig éltek. Majmok esetében is ezt figyelték meg, és az élettartamuk megnövekedése mellett kisebb lett a daganatos betegségek kockázata, a szív- és érrendszeri megbetegedések is. Ha az állatvilágban kivitelezhető, akkor az embernél is. Csak józan logikával kell ezt végiggondolni. Ha sokat eszünk, akkor a szervezetünknek jóval többet kell dolgoznia is. Az emésztés ugyanis nagy energiát igénylő folyamat. Minél több élelmet fogyasztunk el, annál több energiát használ a szervezetünk csak arra, hogy az élelmet megeméssze, feldolgozza. Kevesebb energia mozgósítható fel arra, hogy a test regenerálódjon.

Olyan ételekből kell kevesebbet enni, amelyek a fogyasztás után jóval tovább vannak az emésztőrendszerben azért, hogy a szervezet lebontsa azt. Az állati fehérje pont ilyen. Ha a húsok mennyiségét csökkentjük le, akkor jót teszünk szervezetünkkel és fiatalságunkkal. Sokan ugyan nem csökkentik le negyven százalékkal napi ételfogyasztásukat, ugyanakkor időnként bevezetnek böjti időszakot az életükbe. Ez az időszak is alkalmat ad arra, hogy a test kicsit fellélegezhessen. Mégis arra ösztönzünk mindenkit, hogy legyen mértékletes gyomrával, energiáival. Azért, mert többet eszünk, még energiánk nem lesz arányosan több. Sőt. A kevesebb, de egészségesebb ételek fogyasztásával nyerünk több energiát.

(Forrás: marmalade.hu | 2createabody.com, gizmodo.com.au, boldselfimprovement.com/képek)