Jump to content

Hogyan is érthetnénk egymást?

2017. 03. 21. 17:00

A férfiak és a nők alapjaiban különböznek. Nemcsak fizikai megnyilvánulása van ennek a különbözőségnek, hanem genetikai,személyiség- és viselkedésbeli is. Rendre össze is tudunk különbözni a férfiakkal, egyszerűen nem értik a dolgainkat.

Legalábbis sokszor így van ez. Az erősebb nem példányai meg csak állnak értetlenül és csóválják a fejüket, mert nem értik, hogy mi a problémánk. A macska és egér harchoz lehetne hasonlítani a nők és férfiak közötti olyakor küzdelmes viszonyt. Sokszor megférnek egymás mellett mindenféle súrlódás nélkül is, máskor pedig veszekedésektől hangos a kommunikáció közöttük. Természetesen ez nem csak a mai korra jellemző, hanem ősidők óta látjuk a világot máshogy.

Karinthy Frigyes is elmélkedett a két nem kapcsolatáról, annak különleges mivoltjáról, úgymint "Lehet-e barátság férfi és nő között, és ha igen, miért nem?". És egy klasszikus dilemma, ami régen is aktuális volt és ma is az: "Férfi és nő. Hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar - a férfi nőt - a nő férfit."

Az egyik, amit sosem fog megérteni egy férfi, hogy miért kell a nőnek új ruha, ha már roskadásig lóg a szerkényben több tucat? Hogy is értené meg az a férfi, akinek legjobb esetben is csak néhány váltó ruhája van? Van egy ünneplős, a fennmaradó pedig hétköznapi öltözék. A nőknek azonban minden alkalomhoz új ruha dukál. Az évente megrendezésre kerülő alkalmakon egyértelmű, hogy nem jelenhetünk meg ugyanabban, amiben tavaly is. Bezzeg a férfiak. Ők akár sok év múlva is képesek a régi ruhát magukra rántani. Higgyétek már el férfiak, hogy nekünk pedig nincs egy rongyunk, amelyet felvehetnénk.

Ha már ruháról van szó, akkor fontos számunkra az összhang. Mindennek, mindennel harmonizálni kell, a legkisebb és legjelentéktelenebbnek tűnőbb kiegészítőnek is. A nők számára a színek is sokat jelentenek, ám a férfiaknak egyre megy.

Mennyi, de mennyi vitát és sértődöttséget elkerülhetnének a férfiak, ha eszükbe vésnék a jeltős dátumokat. A nők agya maga a kalendárium. Születésnapok, névnapok, az első találkozás, az első csók, a lánykérés, a házasságkötés, gyerekek születésének dátuma és még sorolhatnánk mennyi dátum kavarog egy nők agyában. A férfiak ennek csak töredékét tudják vagy akarják megjegyezni. Hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy a kapcsolat elején még csak-csak képben vannak az évszámokkal és fontos dátumokkal, de később már szinte a saját születésnapjukat sem tudják észben tartani.

A nő nemcsak feleség és anya, hanem a családok összetartója, az a kapocs, aki számára fontos az összetartozás, annak ápolása. A férfiak számára is vannak természetesen fontos családtagok, de az a legszűkebb családon túl már szinte a feledésbe is merül. Éppen ezért a nők veszik kezelésbe a családok közötti kapcsolat ápolását.

Nemcsak az érzelmeket élik és mutatják ki máshogy a férfiak, de máshogy kezelik az otthon tisztaságát és a rendet. Rendre nem tudják, hogy hol a szennyes ruhák helye, ha mégis, akkor biztos, hogy fonákul teszik bele a zoknikat. A WC ülőke jelzi, hogy a férfi járt utoljára azon a helyen.

Csak töredékét soroltuk fel annak, hogy miben különbözik a nő a férfitól. Bizonyos területeken képesek vagyunk kompromisszumokat kötni, de egyes dolgokon nem tudunk rajtuk változtatni, mint ahogy ők sem rajtunk.

(Forrás: marmalade.hu | sciencepart.com, shutterstock.com, giphy.com/képek)