Jump to content

Válaszd sportként a sétát

2017. 02. 13. 19:00

A hétvégén szükséges kipihennünk az egész heti fáradalmakat. Sokszor csak arra vágyunk, hogy csend és nyugalom vegyen körül, máskor pedig a fáradtság ellenére sem bírunk nyugton maradni. Aktív pihenésre vágyunk, lehetőleg a szabadban.

A szürke és hideg tél már kimerítette a készleteinket. Vágyunk a napsütésre, a jó időre. Talán már tényleg nemsoká a tavaszt köszönthetjük, de egy kellemes séta még az igazán hidegben is kellemes kikapcsolódás és mozgásforma lehet.

Mindegy, hogy milyen idős az ember, a séta az egyik legjobb sport. Azon túl, hogy teljesen ingyenes és szinte bárhol lehet űzni, még az egészség megóvására is kiválóan alkalmas. Már pici kortól kezdve gyakorolni lehet ezt a sportot. Egy kisgyermek számára a séta egyenlő a felfedezéssel. Mennyi látnivaló, mennyi izgalom! Ha babakocsiban ül, ha már maga sétál, vagy valamilyen közlekedésre alkalmas eszközt is használ, akkor is élmény. A lényeg a mozgáson és a friss levegőn van. Az édesanyák jól tudják, hogy ha mozgás által, a levegőn elfárad a gyermek, akkor odahaza is sokkal nyugodtabb a kicsi és még jobbat is fog aludni. Egy séta a gyerekekkel csodákra képes.

Nemcsak a kicsik számára hasznos a séta, hanem minden korosztálynak érdemes napi szinten beiktatnia az életébe. Sok idős embert láthatunk, akik maguk intézik a bevásárlást, az ügyeik elintézését. Lehet, hogy nincs is más lehetőségük, segítségük, de sokuk számára a napi teendők a kötelező mozgás beépített eleme. A nyugdíjas kor egyben a több szabadidőt is jelenti. El kell fogadni, hogy folyamatosan öregszünk. A nyugdíjazást nem mindenki éli meg jól. Át kell szervezni az életet, más elfoglaltságokat kell keresni. A rendszeres mozgás, vagyis séta kimondottan jól hat az idős emberekre mentális- és fizikai egészségére is.

Egy kutatás során olyan személyeket vizsgáltak, akik rendszeresen sétáltak, de a vizsgálat idejére fel kellett ezt a tevékenységüket függeszteni. Azt derítették ki, hogy amikor ebben a lusta időszakukban voltak az amúgy aktív emberek, sokkal gyorsabban és könnyebben megemelkedett a vércukorszintjük. Az ilyenfajta nagy ingadozás lehet az oka annak is, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulnak, valamint hozzájárulhat a cukorbetegséghez is.

Sétálni tényleg bárhol lehet, és semmilyen felszerelést nem is igényel az utcai és az időjárásnak megfelelő öltözködésen kívül. Nem is kell órákat elvennünk az életünkből. Napi néhány perc séta már hozzájárulhat ahhoz, hogy egészségünk érdekében jót cselekedjünk, valamint az élethez való hozzáállásunk is megváltozhat.

Ez az a mozgás, amelyet sosem tiltanak, hacsak nincs valaki ágyhoz kötve, vagy ágynyugalomra ítélve. A gyaloglás ugyanis minden izmunkat megmozgatja, élénkíti az anyagcserét, optimalizálja a vérnyomásunkat, ellenben nem terheli meg az ízületeket.

Aki naponta kénytelen sokat ülni munkahelyén, az irodában, annak mindenképp felüdülés lehet egy könnyed séta. Megmozgatja az elfásult végtagokat és miközben gyalogol, még a gondolata is szárnyalni kezdhet. Ha pedig rá tudunk csodálkozni séta közben a természetre, a körülöttünk lévő növényekre és állatokra, az csak új színezetet adhat életünknek.

(Forrás: marmalade.hu | everydayhealth.com, huffingtonpost.com, shutterstock.com/képek)