Jump to content

Reped vagy szakad a gát? Nem mindegy!

2016. 09. 25. 19:00

Habár a családalapítás a legtöbb ember vágya, mégis nők esetében a várandósság vége felé közeledve egyre inkább jelentkezik némi szüléstől való félelem. Ha első gyermek azért, mert még nem ismert, mire kell számítani, a rutinosabb kismamák pedig éppen azért, mert már tudják.

A szülés előtt álló, első gyermeküket váró nők legtöbbje különböző fórumokon és családtagokon, barátokon keresztül gyűjt információt arról, hogy mi fog rá várni akkor, ha a pocakban növekedő magzat úgy dönt, hogy megnézi a világot. A nők egyik félelmét az okozza, amelyet a sokat sejtető szó takar: gátmetszés. A szülés során alkalmazott bemetszést azért ejtik, hogy a végbél és a hüvelybemenet közötti részt megóvják szüléskor. A szülés során elsőként a baba faja bújuk ki, amely egyben a legnagyobb kerületű is, tehát a legnagyobb terhelést is jelenti. A magzat születésekor, még a fej kibújása előtt az orvos megejti a bemetszést azelőtt, mielőtt a szövet megrepedne. A vágott seb is seb, fájdalommal jár a gyógyulása, de még mindig könnyebben gyógyul, mint a repedés.

A XX. század előtt egyáltalán nem alkalmazták ezt az eljárást. A szakemberek között is vannak, akik a gátmetszés mellett voksolnak, míg más szülész- nőgyógyászok épp az ellenkezőjét vallják. Véleményektől függetlenül a kismamák nyolcvan százalékánál alkalmazzák a gátmetszést. Minden várandós nő álma az, hogy úgy hozza világra gyermekét, hogy semmilyen beavatkozásra ne legyen szükség. A minél természetesebb szülés kategóriájába a gátmetszés nem mindenkinél fér bele. Teljesen mindegy azonban, hogy a kismama mit szeretne, a gátmetszés ugyanis olykor szükséges, hiszen a seb bár fájdalmas, de nyom nélkül gyógyul, a kitolási szakasz ezáltal lerövidül, és meg lehet előzni azt, hogy a gát berepedjen. Az orvos dönti el, hogy szükséges-e ez a fajta beavatkozás. Vannak olyan szülések, ahol egyáltalán nem kell a gátmetszést alkalmazni, és bár kisebb repedések keletkeznek a hüvelyfalon, a kisajkakon, de azok maguktól, varrás nélkül is meggyógyulnak. A szerencsésebb várandós nők egy részénél se repedések nem keletkeznek, és gátmetszésre sincs szükségük. Van az a szülés, amikor az orvos kénytelen a gátmetszést megejteni, mert ha nem tenné, akkor akár a végbélig nyúló gátrepedést szenvedhetne a kismama. Habár a gátmetszés egy vágott seb, amely gyorsabban gyógyul ugyan, mint az egyenetlen szélű sebek, akkor is fáj és kellemetlen. Főleg, amikor ott van az újszülött baba, akit el kell látni, és a seb megnehezíti a mozgást, de olykor még az ülést és a fekvést is. A helyesen összevarrt gátseb szövődménymentesen gyógyul, ám a gátrepedés esetében ez korántsem ilyen egyértelmű.

(Forrás: motherhow.com,)