Jump to content

Tavaszi megújulás: tégy rendet szekrényedben is!

2015. 02. 24. 20:49

Hölgyeim, közeledik a tavasz. Jöhet a tavaszi megújulás, nagytakarítás, felfrissülés. Kezdd a szekrényeddel vagy gardróboddal, és meglátod, fantasztikus érzés lesz egy rendezett, stílusos és felesleges daraboktól mentes ruhatárban válogatni!

A tökéletes szekrényrendezés szabályairól még nemzetközi best-seller könyv is született Marie Kondo tollából, aki híres japán lakberendező guru. A KonMari metódus alapján végigvitt gardrób rendezés egyetlen kérdésen alapul, melyet minden szekrénybe visszakerülő darabnak fel kell tennünk: örömet okozol nekem?

Íme a legfontosabb tippek:

1. Csináld meg az egészet egyszerre

A legtöbb nő azért nem tud hatékonyan gardróbot rendezni, mert egyszerre csak kevés időt szán rá. Határozd el magad, és csináld meg az elejétől a végéig. Pakolj ki minden szekrényt, minden polcot, minden fiókot és minden cipős dobozt. Csak úgy élheted át a teljes tavaszi megújulás komplett élményét, ha hatalmas változást eszközölsz.

2. Mindent a földre

Pakolj ki mindent és helyezd a földre az összes ruhát. Minden fiókból, polcról, semmi ne maradjon a helyén.

3. Kategorizálj

Kategorizáld minden ruhadarabodat és kiegészítődet. Válogasd szét a szezonális ruháidat, aztán az egy típusú ruhadarabokat, végül pedig válogasd akár hasonló anyag vagy stílus szerint is alcsoportokra.

4. Légy könyörtelen

Tedd fel a kérdést minden ruhadarabnak: örömet okozol nekem? Ha a válasz nem, attól a ruhadarabtól meg kell szabadulnod (eladományozhatod, elajándékozhatod, vagy leadhatod ruhagyűjtőben). Ha bizonytalan vagy, akkor tedd fel a kérdést, hogy hortad-e az elmúlt évben. Ha nem, nincs helye a szekrényedben. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a régi, vagy nem szeretett ruhákat azért tartják meg, hogy otthon viselhessék azokat. Légy büszke az otthoni viseleteidre is, és a négy fal között is csak olyan ruhadarabot vegyél fel, amiben a kényelem mellett csinosnak érzed magad. Elég az is, ha arra gondolsz, hogy az adott ruhadarabban ajtót nyitnál-e egy jóképű villanyszerelőnek? :)

5. Engedd el

Azokat a ruhadarabokat, melyektől meg kell válnod, de vérzik értük a szíved, kezeld különlegesen. Vedd magadhoz a ruhát és hangosan köszönd meg neki, hogy korábban örömet okozott neked, amikor megvásároltad. Gondolj arra, hogy talán másnak pont ez a darab áll majd tökéletesen, vagy éppen azzal a ruhadarabbal máson segíthetsz.

6. Tekerj és hajtogass

Ha eldőlt, mi marad, jöhet a visszarendezés. Mindent hajtogass össze! Persze vannak olyan darabok, melyek gyűrődnek vagy jobban állnak akasztón lógva. Vizsgáld meg a ruháidat abból a szempontból, hogy boldogabbak lennének-e a ruhafogason, mint összehajtogatva.

7. Függőleges tárolás

Bármilyen fura, a fiókos komódban tárolt ruhadarabokat érdemes függőlegesen elhelyezni, nem vízszintesen és egymáson. Így könnyebben hozzáférhetsz a ruhákhoz, ráadásul pont úgy használhatod, mint a könyvek gerincét: a lényeget látod.

8. Rendezz jobbra

A ruhafogason tárolt ruhadarabokat rendezd okosan. Kezdd a nehéz anyagú, nagyobb, súlyosabb darabokkal és jobbra haladva haladj a könnyű darabokig. Emellett alkalmazhatsz típus szerinti megkülönböztetést (kardigánok, pulóverek, ingek, pólók) vagy éppen szín szerinti megkülönböztetést a szivárvány színeinek sorrendjében.

(Fotók: purewow)