Jump to content

A legjobb tavaszi közösségi futás

2014. 04. 07. 12:14

A futóbolondok már régen bejegyezték a naptárba az időpontot és leadták nevezésüket a futószezon első nagy budapesti városvédő versenyére, a vasárnap 29. alkalommal megrendezésre kerülő Vivicitta-ra. A többieknek még mindig nem késő (a félmaraton ugyan már betelt). Találkozzunk a Margit szigeten!

Az Olaszországból induló ötlet több egy utcai futóversenynél. Ez a nap felhívja a figyelmet az adott városra, fókuszba helyezi annak szépségeit, az autóforgalom időleges leállításával tisztábba teszi aznapra levegőt, és nem utolsó sorban hirdeti az egészséges életmódot. A nagyszerű kezdeményezés követőkre lelt világszerte, több főváros és nagyváros áll évtizedek óta az április rajt mellé.

Az utcai futóverseny elementáris erővel bír. Állsz a kordonon belül, hallgatod a felpezsdítő, éppen aktuális slágert, érzed a futótársak közelségét, látod mosolyukat, egyszerre ugrálsz és helybenfutsz ezrekkel, melletted a színes kavalkád, a bőröd libabőrös a rajt előtti visszaszámlálás pillanataiban... úgy érzed, minden a helyén van benned és körülötted, majd lassan elindul a tömeg, percekkel később átléped a rajtot, futsz és futsz, ugyan versenyen vagy, de nem ellenfelek között.

Első utcai futóversenyem éppen a Vivicitta volt, 25 évvel ezelőtt. Rengeteget változott, fejlődött azóta a szervezés, a technika. Közel 100 versennyel a hátam mögött mindig jó érzéssel gondolok a szervezőkre, akik maximálisan igyekeznek a lehető legjobb körülményeket megteremteni, mindenben segíteni.

Mit tegyünk egy verseny előtt:

  • Nem javasolt bármiféle edzettség nélkül elindulni. A verseny remek hangulatú, de csak akkor, ha tisztességgel felkészültünk.
  • A rajtszámot próbáld előzetesen átvenni, ha mégsem sikerült, megoldható ez a verseny napján is a helyszínen, ekkor ügyelj arra, hogy időben érkezz.
  • Étkezz rendesen, könnyen emészthető ételek és szénhidrát is legyen benned. Sportitalokkal óvatosan, ne közvetlen a verseny előtt próbálj ki valami ismeretlent.
  • Használd a tömegközlekedést a helyszín megközelítésére. Ha távolabbról, autóval érkezel, szervezz magad mellé másokat, gondolj a verseny üzenetére. És parkolj olyan helyen, hogy később ne kelljen bosszankodnod az esetleges büntetés miatt.
  • Mindig nézd át az útvonalat, próbáld megjegyezni a jelentősebb szakaszokat, mérd fel, hol lehet számodra nehézkesebb az iram (pl. a Nyugati térnél található felüljáró, amely versenyek utolsó szakaszára esik, hegyi emelkedőnek tűnhet :o))), memorizáld a frissítő pontokat.
  • Tilos lázasan, betegen nekivágni, ám a menstruáció nem lehet kizáró tényező. Mindig nagyon kényelmes viselettel vegyünk részt a futáson. Az idei időpontra kellemes időjárás ígérkezik, ám volt már cudarabb körülmény is, érdemes rétegesen öltözködni. Ennek megtapasztalására nagyon alkalmas a felkészülési időszak, ne újonnan vásárolt felszerelést használjunk, ez kifejezetten vonatkozik a futócipőre. Szokásos kiegészítőidet ne nélkülözd, viseld, ami jól esik (sapka, hajpánt, napszemüveg, mérésre óra vagy telefon), a napsugárzás erős, készülj rá, ha használsz izomlazító krémet, ne hagyd otthon! Ne feledkezz meg a bemelegítésről!
  • A verseny útvonala során számos alkalommal találsz frissítőt, vizet. Ez nem egy kantin, annyit vegyél, amennyire valóban szükséged van, lassíts le pár pillanatra, semmi értelme futva enni-inni. Ha már iszol, inkább izoitalt válassz a sima víz helyett.
  • A versenyen találkozhatsz úgynevezett iramfutókkal. Egy általad teljesíthető tempót diktálva követheted őket, felépítik a távot, velük elkerülheted az esetleges túlfutást, majd rohamos lassulást. Ha rosszul érzed magad állj meg, kérj segítséget, járókelőtől, szervezőktől!
  • Találkozni fogsz nagyszerű bátor sportolókkal, akik ugyan valamiben hiányt szenvednek, mégis hatalmas lelkierővel teljesítik a távot, örülj nekik, egy taps, kedves szó még nagyobb erőt ad számukra a teljesítéshez. Bármily hihetetlen, de rendszeresen találkozom visszatérő szépkorúakkal, Ők is megérdemlik a biztatást.

A hátralévő néhány napra jó készülődést, találkozunk a rajtban!

Kedves olvasó, ha ugyan nem is indulsz a versenyen, magát a programot ne hagyd ki. Szeretnélek bátorítani, hogy kísérd tapssal, szurkolással azokat a lelkes futókat, akik a maguk határait feszegetik éppen, óriási ereje lehet egy odakiáltott „hajrá”-nak. Talán jövőre Te is büszkén viseled a rajtszámot.

Éljen a város! Szeresd a várost!

(fotó: sport.hir24.hu)