Jump to content

Ökokávé

2014. 02. 26. 12:43

A kávéfogyasztás csökkenti a rák és az érrendszeri betegségek kialakulását, csökkenti a cukorbetegséget, leolvasztja a pluszkilókat, és még a memóriát is frissen tartja. Mindössze napi pár csészét kell inni belőle, csakhogy nem a méregerős feketéből, hanem a zöldből!

A zöld kávé tulajdonképpen olyan kávébabszemekből áll, melyeket nem pörköltek meg (ezért nincs meg a jellegzetes, sötétbarna színűk). Így a zöld kávéban található koffein nem ugyanaz, mint a fekete kávéban, hiszen tartalmazza azokat az anyagokat (polifenolokat) is, amelyek fokozottan támogatják az immunrendszert és védik a sejteket a káros hatásoktól. A pörkölési eljárás során a fekete kávéban megsemmisülnek a polifenolok, pedig azoknak számos pozitív egészségügyi hatásuk van. Így marad a zöld kávé klorogénsavban gazdag, ami egy hatékony antioxidáns. (A paradicsom, articsóka, sárgarépa, napraforgó is tartalmazza).

Nos, ez a klorogénsav már a kutatók szerint is bizonyítottan hatásos, elsődlegesen azért, mert fokozza a szervezetben a cukor és a zsírt lebontását, főleg a májban. A másik hatása még fontosabb, ez lassítja a cukor kibocsátását a véráramba. E két hatás együttműködéseként biztonságos és természetes módon csökkenthető a zsírlerakódás a szervezetben, illetve gyorsul a test felhalmozott zsírtartalékainak lebontása. Pont a problémás területekről - így a hasról, a fenékről, a combról és a derékról tünteti el a felesleges centiket. Napi rendszeres kortyolásával a zsírszövet mennyisége csökken, míg az izomszövet nagysága változatlan marad.

A zöld kávé csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is, és miközben fokozza az ébrenlétet, növeli a koncentrációt, támogatja az egészséges vérnyomást. Az említett klorogénsav nem csak a daganatos betegségeket okozó szabad gyökök ellen hatékony, de étkezés után gyorsítja az anyagcserét, serkenti az emésztést, szabályozza a vércukorszintet. A zöld teánál tízszer erősebb antioxidáns hatású, tehát élénkít és frissít úgy, hogy hatóanyaga nem csak tíz percre dobja fel az embert, hanem lassan szívódik fel és hosszú ideig fejti ki hatását erős szívdobogás nélkül.

Mindezek után mondhatnánk, túl szép, hogy igaz legyen, de mindezidáig senki nem cáfolta még a sok pozitív állítást, sőt, sorra végzik a kutatásokat. Ha kételkednénk, hogy létezik-e ilyen csodaszer, legegyszerűbb kipróbálni, hogy saját tapasztalathoz jussunk. Ártani biztos, hogy nem árt. A legjobb lenne persze a kedvenc kávézónkban elszürcsölni néha egy jó forró zöld kávét, de információink szerint még a legnagyobbak egyike is csak zöld kávés üdítővel rukkolt elő, míg a hazai kávélánc 25 dkg-os csomagban árulja.

(fotó: americanhealthcarereform.org.)