Jump to content

Ezeket együk edzés előtt!

2014. 01. 13. 14:37

Miket érdemes enni edzés előtt és után annak érdekében, hogy a befektetett munka optimális hatásait élvezzük? Most megmutatjuk, elsőként az edzés előtti harapnivalókat.

Nincs is jobb alkalom az év elejénél, amikor újult erővel és lelkesedéssel vetjük bele magunk azon teendőkbe, amiken ebben az évben változtatni akarunk. A rendszeres mozgás egyike lehet ezeknek (persze, csak aki még nem kötelezte el magát valamilyen mozgásforma mellett). Amellett, hogy felébreszti testünk, a megfelelő táplálkozásra is érdemes figyeljünk. Az edzés előtti és utáni ételek fogyasztása befolyásolja a zsírégetést és izomépítést. Aki túl sokat eszik edzés előtt, leterheli emésztőrendszerét és elveszi az energiát, ami persze nem azt jelenti, hogy ha megéheznénk, akkor edzés előtt már egy falatot sem ehetnénk. Magas szénhidrát és alacsony zsírtartalmú ételeket célszerű választani, amiket legalább egy órával a tréning kezdete előtt el kell fogyasztani. Így kellő energiánk lesz a fizikai megterheléshez, és nem erőtlenül, csak az evésre gondolva hajtjuk végre a feladatokat.

Ne feledkezzünk meg szervezetünk hidratáltságáról sem! Nem csak sportolás közben szükséges megfelelő mennyiségű vizet fogyasztani, hanem egész nap, ami napi szinten 2-3 l folyadékot jelent. Ezzel felkészítjük szív- és érrendszerünket, nyirokrendszerünket, izmainkat és idegrendszerünket az izzadás általi folyadékvesztésre.

A galériában mutatjuk, miket érdemes enni edzés előtt: