Jump to content

Újra vegyük elő a hullahopp karikát

2011. 06. 07. 11:00

A hullahopp karikáról két dolog juthat eszünkbe. Az egyik gyerekkorunk hullahoppos élményei, a másik a cirkusz. Emlékeim szerint utoljára az oviban hullahopp karikáztam, ahol a többiekkel együtt előszeretettel tekergettem derekam körül. Akkor a szórakozás kedvéért szerettem, felnőtt fejjel pedig azért érdemes elővenni, mert nagyon hatásos a leginkább problémás területeken.

A hullahopp karika múltja több mint 3000 éves. Az ókori Egyiptomban használt első változata szőlővesszőből készült, és elsősorban szórakoztató célzatú volt. A későbbi bambusz, fém és fa verziókat az ókori görögök már határozottan súlycsökkentés céljából használták. A 14. században az angolok szív- és érrendszeri problémák gyógyítására is alkalmazták. A 20. században két amerikai legyártotta a karika műanyag verzióját, amiből két hónap alatt 25 millió darabot adtak el. A hullahopp őrületnek 1983-ban sikerült betörnie Nyugat-Európába is.

Ha már csak egy emlék a hullahoppozás, akkor érdemes újra elővenni a régi karikát, mert sok hasznos hatása van azon kívül, hogy a gyerekeknek örömet okoz. Ha attól tartanánk, hogy kijöttünk a gyakorlatból, attól nem kell félni. Pont olyan, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni.

A hullahopp karikát gyors, ritmikus mozgással tarthatjuk fenn a csípőnk körül, és ezáltal fokozódik az egész testben, de főként has-, csípő és háttájékon a kalóriaégetésEgy 30 perces edzés során 210 kalóriát lehet elégetni. Mindemellett a hullahoppozás a szív- és érrendszeri betegségek megakadályozásában is segíthet, és testtartásunkat is javítja. Jól megmozgatja a boka-, térd- és a nagy ízületi forgókat. Az állandó laza mozgatástól, forgatástól nem fognak letapadni az ízületek. A derékon való masszírozása által vérbőséget okoz a szervekben. Jó hatással van a hasi szervekre, ezáltal az immunrendszerre, a vesék működésére. És ami a legjobb az egészben, hogy ki se kell tegyük a lábunk otthonról. Olyan kifogásunk se lehet, hogy nincs elég időnk elmenni valahova, vagy túl drága. 

A nagyon könnyű karikákat sokkal nehezebb pörgetni, mint a masszívabb darabokat, viszont kevésbé hatékonyak, így aztán a megfelelő súlyelosztás miatt reneszánszát élik a fa hullahopp karikák. A titok a súlyában van. Mivel a fából készült hullahopp karika nehezebb, mint a műanyag társa, így az hatékonyabban fejti ki fogyasztó hatását. Így lett a fa hullahopp karika az egyik legegyszerűbb eszköze a derék és csípők formálásának. A fából készült karika rövid idő alatt képes fogyasztani. Könnyen megtanulható és napi 10 perces karika gyakorlattal akár két hét alatt egy centiméterrel csökkenhet a derék- és csípőbőség. Később emelhető a napi adag 30 percre is. Zenére vagy tévézés közben is hullahoppozhatunk, csak egy kis hely kell hozzá.

Ha szülés után, vagy még a télről maradt derekunk körül akad egy kis felesleg, amitől gyorsan megszabadulnánk, ne a felülésekkel próbálkozzunk, hanem inkább újra gyakoroljuk hullahopp karika tudásunk. Érdemes hozzá beszerezni egy fa hullahopp karikát, ami felnőtt méretet nézve 4500 Ft körül kapható. A várt hatás nem marad el, garantáltan lemasszírozza a felesleges kilókat.

A hullahopp karikával ritmikus, táncszerű gyakorlatok is végezhetők, amellyel finoman edzhető a test minden izma, és még unalmasnak se mondható. Persze ehhez újra bele kell jön a karika forgatásába.