Jump to content

Meleg időben hideg italok

2017. 06. 25. 17:00

Ha nyár, akkor hőség, és ha hőség, akkor minden jöhet, ami hideg. Így a hűtött italok ideje is most jött el igazán. Ezekben az időkben sűrűbben nyílnak a hűtők, hogy friss italokhoz jussunk.

A legegyszerűbb hideg vizet inni. Még költségkímélőbb csapvizet inni, de nagyon sokan inkább palackozott ásványvízzel hűsítik magukat. Aki már unja a vizet, az vagy teát hűt le, vagy szörpöt készít. A cukros üdítőitalok nem igazán alkalmasak arra, hogy pótolják a kánikulában a folyadékvesztést, de tény, hogy jól eshet néha egy-egy pohár hűs üdítő.

A legjobb és leghasznosabb hideg ital a meleg napokban a víz. Azonban, ha valamilyen összejövetelt szervezünk és vendégeket várunk, akkor az ásványvíz lehet alapkelléke a bulinak, de még jobb, ha hideg italkülönlegességeket is felszolgálhatunk. Természetesen nem csak vendégváró italként lehet megkóstolni, hanem otthon is meglephetjük a családtagjainkat valamilyen különleges és finom, hűs itókával.

A hűtött vízen túl gondolkodhatunk a limonádéban. Sokan előnyben részesítik ezt az italt, mert mégsem csak sima vízről van szó, de nem is cukros italról, amitől csak még szomjasabbak leszünk. De a limonádénak sem kell csak vízből, citromléből és némi cukorból állnia. Ha kedved van kis ízt, színt és vitamint is belecsempészni, akkor készítsd el a limonádédat meggyel. Egy kancsónyi italhoz használj fel húsz dekagramm magozott meggyet, adj hozzá két evőkanál mézet és három citromból kicsavart levet. Jó alaposan turmixold össze, majd szűrd le a levet. Öntsd fel egy liter vízzel és tedd be a hűtőbe. Amikor már megérkeznek a vendégek, akkor jéggel és mentalevéllel díszítve megkínálhatod őket.

Ha a meggyes limonádé nem elég különleges, akkor készíts levendulásat. Készíts egy nagy adag limonádét a szokott módon, de hogy ne legyen olyan átlagos, morzsolj bele vagy friss, vagy pedig szárított levendulát. Óvatosan bánj a levendulával, mert virágának erős aromája van, így tényleg elég néhány apró virág is.

Az áfonya savanykás íze amúgy is kiváló, de ha hűtött és koktél formában jutunk hozzá, még ízletesebb. Mirelit termékről is lehet szó. Egy adag áfonyát turmixolj össze, adj hozzá mézet és citromlevet ízlés szerint, az egészet pedig öntsd fel egy liter vízzel. Tedd be a hűtőbe, és miután már hideg, kínálhatod a vendégeket.

Lehet ugyan ice-teát kapni a boltokban, de minek vennénk meg a palackozott változatot, ha mi magunk az összeg töredékéért el tudjuk készíteni? Nincs más dolgunk, mint a kívánt ízesítésű teát megfőzni, lehűteni. Ez eddig azonban nagyon snassz, vendég elé nem biztos, hogy való lenne. Ám ha már valamilyen gyümölcsös üdítővel öntöd fel, jéggel és mentával, gyümölcsdarabokkal az oldalán kínálod, mindjárt megnőhet rá a kereslet.

Az uborkás inkább otthoni fogyasztású hűsítő. Akár vékony szeletekre vágott kígyóuborkáról van szó, akár turmixoltról, csavarj hozzá citromlevet, mehet bele egy kis reszelt gyömbér és pár mentalevél is. Hagyd érni és hűlni a hűtőbe, kiváló hűsítő ital, amely még az egészségünket is szolgálja.

(Forrás: marmalade.hu | gamacheseries.com, myrecipes.com, simplyrecipes.com/képek)