Jump to content

Dekorál, illatosít, gyógyít, ízesít – levendula

2016. 03. 14. 17:00

A levendula gyógyhatású növény, erről is ismert. A levendulamező sok fényképészt és járókelőt is megigéz. Tudod, hogy mi mindenre lehet használni?

Eredetileg mediterrán környezetben élő növény a levendula, bár ma már átvészeli nálunk is a téli időszakot. A levendula szaporítása legalább két éves feladat, ugyanis egyetlen levendulamagból csak jóval később válik bokor. Gondoltad volna, hogy ez a törékeny virágzatú növény akár 20-25 évig is él?

Nem túl kényes a talajra, de szereti a napos, meleg helyet. Jól tűri a szárazságot, mindemellett megörvendeztet lila virágzatával és pompás illatával. Ezek mind olyan érvek a levendula mellett, amely annak termesztésére motivál, pedig ezen kívül jó hatással van a testi és lelki frissességre. Fertőtlenít, csökkenti a gyulladásokat, az ízületi gyulladásokra legalább ilyen jó hatással van. Megfázásos megbetegedéseknél kiválóan alkalmazható inhalálásra, visszaszorítja a fertőzést. Erősíti az immunrendszert, segít az ellazulásban. A pattanásos arcbőrre is jó, de a korpával és a zsíros hajjal is felveszi a küzdelmet. Segíti az ellazulást, így idegi panaszok meglétekor is kiválóan alkalmazható.

Talán ezeket tudtuk is erről a virágról, amelynek illata fűszeres, aromás, ami miatt közkedvelt illatanyag is. Csak csípj le egy pici virágot, vagy a leveléből egy darabkát és dörzsöld be magad. Szinte egész nap érezni fogod ezt a frissítő, tiszta és nyugtató illatot.

A levendulaillatot lakásunkba vihetjük, ha a frissen vágott, vagy a szárított virágot csokorba kötjük és otthonunkban elhelyezzük. Nemhogy jó illatot áraszt, de még a szúnyogokat és más rovarokat is elűzi. Sőt rovarcsípés esetén is alkalmazható.

Jól mézelő, ezért a méhek értékes levendulamézzel látnak el bennünket. Száraz virágként a lakás dekorációja lehet, ugyanis hosszú ideig tartja színét és illatát egyaránt.

Használhatjuk párologtatás céljából, de nyugtató levendulafürdőt is vehetünk. A levendulából készült tea fogyasztása a fent már említett problémákra nyújthat megoldást.

Ha már a teánál tartottunk, akkor megemlíthetjük a levendulát, mint gasztronómiai alapanyagot. A bátrabb és kísérletező szakácsok szívesen csempésznek új ízeket ételeikbe. Felhasználják sütemények, édességek elkészítéséhez. Így már létezik levendulás fagyi, linzer, szörp, de mártásként öntetként is felhasználják.

Ha pedig már levendula, akkor érdemes megemlíteni az évente megrendezésre kerülő Levendula Heteket, amely idén június 20 és július 1 között várja látogatóit Tihanyba.

(Forrás: reveremagazine.com/kép)