Jump to content

Licsi, a trendi dió

2014. 02. 25. 08:53

Huszonéve főiskolásként egy borús decemberi napon hátamra vettem a csomagom és meg sem álltam Thaiföldig. A világ, amelybe csöppentem örökre meghatározó élményekkel látott el, az addig ismeretlen illatok és ízek máig elkísérnek. Gyümölcsimádóként maga volt a Kánaán az ott töltött 2 hónap. Jelzem, a 90-es évek elején járunk, az ananászról és a kókuszdióról volt fogalmam, na de a többi gyümölcsöt még fotón sem láttam. Így esett, hogy a helyi piacon először némi fenntartással, majd kíváncsisággal szemléltem mindent, különösen a furcsa, piros kupacot, mintha trendi, jó bőrbe öltöztetett diókat láttam volna.

A maroknyi gyümölcs érdes héját könnyű lebontani, belül totál kontrasztként gyöngyházfényű, áttetsző fehér gyümölcshús, közepén fényes, feketés-barna kemény maggal. A Délkelet Ázsiából származó zamatos gyümölcs íze édes, enyhén savanykás, rózsaaromára emlékeztet.

A trendi külső különleges belső értékekkel bír, jótékony hatású a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, fogyasztása kedvezően hat a vérnyomás, sőt a koleszterin szint csökkentésére is. Erősíti az immunrendszert, természetes C-vitamin forrásként ajánljuk a téli hónapokra.

Ma már licsihez és más egzotikus gyümölcshöz könnyen hozzá lehet jutni, bátran mazsolázzunk kedvenc zöldségesünknél, s csempésszünk az otthoni gyümölcstálba a téli hónapokban megszokott citrusfélék mellé. S ha már mazsola - amellett, hogy befőttként, cukorszirupként is találkozhatunk a licsivel - bizony ezt a gyümölcsöt is szárítják, szó szerint a mazsolához hasonlít az állaga és íze.

Sokáig nem tartható el, fogyasszuk hát el gyorsan vagy készítsünk belőle salátát, süteményt, különleges desszertet. Kis gyümölcs nagy becsben, örök barátságot kötöttünk.

Íme egy különleges recept, a licsis sajttorta:

15 dkg összetört gyömbéres keksz
7,5 dkg olvasztott vaj
4 dl bodzaszirup
10 dkg porcukor
22,5 dkg mascarpone
1 vanília rúd kikapart belseje
0,5 dl bodzalikőr
2,25 dl tejszínből hab
20 dkg licsi
12,5 dkg lime lekvár
0,5 dl forró víz

Elkészítés:

Keverjük össze az összetört kekszet a vajjal, amíg jól összeáll a massza, majd helyezzük tortaforma aljára. Forraljuk össze a cukrot és a bodzaszirupot, hagyjuk, hogy párologjon el a folyadék fele, majd tegyük félre hűlni. Addig keverjük össze a mascarponét, a vaníliát, a bodzavirág likőrt és végül a kihűlt bodzaszirupot és hozzá a tejszínhabot. Az ízletes krémet helyezzük a kekszalapra. Kenjük meg a tetejét a forró vízzel elkevert és kihűlt lime lekvárral, majd helyezzük rá a negyedekre felszeletelt licsit. Hűtőben 2 órán át pihentessük. Üde, friss desszert.

(Kép: kertész)