Jump to content

Szorongásoldó, egészséges, energizál: juhtúrós csirkemell szezámolajos salátával

2020. 03. 14. 17:05

Szemet gyönyörködtető színek, ínycsiklandó ízek, amelyek szakítanak a hagyományos receptúrával és új alternatíváját hozzák el csirkemellnek. A tavasz hajrában ráadásul a juhtúró, és szezámolaj is segítségedre lehet, elvégre utóbbiért Hippokratész rajongott, míg előbbi jobb, mint a Xanax. Tudod miért?

A juhtúrós csirkemellet, akár még a Monarchia császára is megkóstolhatta volna, hiszen akkoriban a felvidéki ízeket a juhtúró képviselte az asztalon. A liptói nevét onnan kapta, hogy attól függetlenül, hogy Liptóból vagy más településről hozták a túrót a kereskedők, Liptauer néven kezdtek el árusítani a bécsi sajtpiacon. A gasztrotörténelmi mélységeken túl, pedig röviden összefoglaljuk, miért jobb a juhtúrós csirkemell, mint panírozott változata, és miért kerüljön inkább szezámolajos saláta az asztalra, ecetes helyett.

Ízek az egészség jegyében

A csirkemell azon ételek egyike, amiből a szervezet számára legfontosabb tápanyagokat egyszerre bevihetjük, ám a rántott hús, natúr szelet és szezámos változata nem túl izgalmas az ízlelőbimbók számára egy idő után. A csirkemellre ráunni viszont bűn, egy-két jó recepttel azonban elkerülhetjük a kárhozatot. A chefbag.hu jóvoltából. a juhtúrós csirkemell és a szezámolajos saláta elkészítését leplezzük le, lépésről-lépésre képekkel! Mielőtt azonban rátérnénk az elkészítés mikéntjére, ismerkedjünk meg jobban az alapanyagokkal, főként a túró és a szezámolaj hatásaival.

A fogás alapját a jó minőségű juhtúró adja, ami maga a mennyei manna a szervezet számára. Alacsony kalóriatartalma miatt diétázók is fogyaszthatják, és az intenzív sportolást űzők étrendjébe is beleillik, mivel gazdag forrása a proteinnek. Tele van különféle komplex-B-vitaminokkal, amelyek nem csak az izmok könnyebb regenerálódását, és az ideges eredetű szívdobogást csillapítják, hanem kiválóan hatnak az agy fejlődésére, az anyagcserére és a koleszterinszint csökkentésére. A szívnek és a májnak is jót tesz. Ezen felül antioxidáns hatású a benne található szelén miatt, így védi a sejteket és a DNS-t a károsodástól. Az igazi non plus ultra még az, hogy a juhtúró gátolja a szorongást a káliumtartama miatt, ami magnézium és B-vitaminnal párosítva hatékonyan enyhíti a szorongást. Utóbbi pedig megtalálható a túróban.

A túró mellett a szezámolajról is érdemes szót ejteni, amit már az ókorban is gyógyhatásúnak tartottak. Például Hippokratész a szezámmagot általános gyengeség, szívelégtelenség, epe és májbántalmak esetén használta. A szezámmagból préselt szezámolaj elsődleges forrása a B-, D- és E-vitaminoknak és az értékes aminosavaknak. Valóságos energiabomba, amire a tavaszi fáradtság legyőzéséhez szükség is van. Gazdagabb kalciumban, mint a tehéntej, ezen kívül remek bőrregeneráló. A legfrissebb kutatások pedig arról számoltak be, hogy a szezámolaj késlelteti a melanóma kialakulását, a bőr rosszindulatú daganatos sejtjeinek szaporodását.

Megéheztél a finom fogásra? Akkor jöjjön a recept! Íme minden, amire szükséges lesz az ételhez:

- csirkemell filé
- jázmin rizs
- juhtúró
- bacon
- paradicsom
- koktélparadicsom
- uborka
- medvehagyma
- retek
- madársaláta
- szezámmag olaj
- olíva olaj
- só, bors

Elkészítése

I.) Jázmin rizs

Rakd a jázmin rizst egy szűrőbe, és hideg vízzel mosd át, majd csöpögtesd le. Kis olíva olajon pirítsd meg, épp csak annyira, hogy kifehéredjenek a szemek, sózd meg, majd öntsd fel kétszer annyi forró vízzel, mint amennyi rizst főzöl. Amikor elfőtte a vizet vedd le a tűzről, és lefedve hagyd állni. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.

II.) Csirkemell

A csirkemellek mindkét oldalát sózd és borsozd, majd egy serpenyőben kevés olíva olajon pirítsd meg. Ha megpirultak, vedd ki egy tányérra.

III.) Csirkemell rétegezve

Amíg a csirkemellek kicsit kihűlnek, vágd karikára a paradicsomot. Ha a csirkemellek már nem túl melegek, kezdheted a rétegzést. Először tegyél mindegyikre elosztva a juhtúróból, majd rakd rá a paradicsomkarikákat (ha úgy fér csak ki, akkor felezd el a karikát), legvégén pedig tekerd körbe baconnel. A bacon szeletek összeillesztése a csirkemell alján legyen.

IV.) Csirkemell sütőben

A bacon szeletekkel betekert kész csirkemelleket rakd egy sütőpapírral bélelt tepsibe / hőálló tálba, és tedd az előmelegített sütőbe 15-20 percre, illetve addig, amíg a bacon szépen megpirul.

V.) Alapanyag

A koktélparadicsomot félbe, a retket és az uborkát kis kockákra, medvehagymát pedig nagyobb darabokra vágd fel.

VI.) Saláta

Amíg a csirkemellek sülnek, készítsd el a salátát. Az előkészített zöldségeket keverd össze egy keverőtálban a madársalátával, és locsold meg szezámmag olajjal. Tálalásig tedd félre.

VII.) Tálalás

Ha kész a csirkemell, már tálalhatsz is. Jól mutat a tányéron, ha a rizst puding vagy valamilyen más formába töltöd, és úgy halmozod a tányérra. A célnak tökéletesen megfelel egy kis pohár is.

A trükkje az, hogy jól tömd tele a formát, hogy kifordításkor ne keletkezzen az alján homorú, üres rész. A rizs mellé tedd a salátát és fektesd rá a csirkemelleket.

Máris megéheztél igaz? Ha viszont kihagynád a bevásárlás részét, és a főzős fejezethez ugranál, megteheted, mert a Chefbag házhoz viszi neked az alapanyagokat, a receptet, és az elkészítésben is segít! Kell ennél több, egy pazar kedd estéhez?

(Forrás: marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)