Jump to content

Mibe öltöztessük ágyunkat?

2017. 10. 28. 17:00

Egyre hűvösebb van odakint, így hazaérve vágyunk a melegre és arra is, hogy egy fárasztó nap után belefúrjuk magunkat ágyunkba, az ágynemű puhaságába. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen „ruhát” adunk az ágyra.

A 24 óránk egy részében alszunk. Akkor regenerálódik szervezetünk. Szükséges élettani folyamat, amely nélkül nemcsak fáradtak és idegesek lennénk, de az egész szervezet megsínyli az alvás megvonását. Éppen ennek elkerülésére érdekében teszünk olyan lépéseket, hogy minél kényelmesebb legyen az ágyunk. Nagy jelentősége van az ágyneműknek, nemcsak azért, mert nem mindegy, hogy milyen anyagba burkoljuk testünket, hanem maga az ágyneműhuzat látványa is hatással lehet ránk. Jó érzéssel tölt el, ha a paplan, amivel takaródzunk, egy olyan textillel van bevonva, amely kellemes tapintású, szép, nyugtató mintával díszített. Az ágyban töltött időt minősége a legfontosabb és ehhez a jó minőségű ágynemű beszerzése szükséges. Lehet egy ágyneműhuzat drága, ha valaki nem szereti, hogy krepp anyag érjen a bőréhez. Mások a szatén selymességét nem szeretik. Szerencsére sokféle anyagúból választhatunk.

Ha akartál már ágyneműt vásárolni, te is észre vehetted, hogy nagy árkülönbségek vannak ágynemű és ágynemű között. A drágábban beszerezhető ágynemű esetében azt feltételezzük, hogy minőségi darabról van szó, és jóval hosszabb ideig kiszolgál minket. Az ágyneműk anyaga lehet pamut, krepp, szatén, damaszt, vászon, kevertszálas. Az olcsó és gyenge minőségű huzatok hátránya, hogy a nem jó minőségű alapanyag miatt mosásokkor hamar elveszíti a színét, az anyag is meggyengül, hamarabb elszakad, elvékonyodik. Azt az ágyneműt, amelyet ugyan nem olyan rég vásároltunk, azonban elveszítette szépségét, abba nem szívesen bújtatjuk takaróinkat, párnáinkat. Ha nem jó minőségű és nem megfelelő anyagból készültek ágyneműink, akkor az éjszaka, az alvás során testünkből elpárolgó vízmennyiséget sem szívja fel.

A pamutból készült ágyneműk azért kiválóak, mert felszívják a testünkről a nedvességet, és most már vasalni sem mindegyiket szükséges, mert a textilipar fejlődésének köszönhetően vasaláskönnyített darabokat is előállítanak.

Sokan a szatén ágyneműkre esküsznek, ám azok között is van különbség. Létezik ugyanis a normál és a makoszatén. Ez utóbbi finom szövésű, speciális mako pamutszálakból készül. A mako a legvékonyabb pamutszál, mégis a belőle készített ágynemű sokáig megtartja formáját és még a szárítógép kihívásait is elviseli. A természetes pamutszálnak köszönhetően bőrbarát ágynemű.

A mikroszálas ágyneműk árfekvése alacsonyabb, mint a pamuté, pedig tulajdonságaikban hasonlítanak egymáshoz. A mikroszálas anyagú ágynemű is felszívja a bőrről a nedvességet, kellemes és puha tapintású.

Az ágynemű hosszabb távú befektetést jelent, ezért érdemesebb drágább és minőségibb darabokra szert tenni, amelyek akár évek után is szinte újszerű hatást keltenek, ha a takaróra és a párnára felhúzzuk.

(Forrás: marmalade.hu | kmart.com.au, pinterest.com, atzine.com/képek)