Jump to content

Segítünk abban, hogyan maradjon tartós a töklámpás

2017. 10. 26. 17:00

Egyre nagyobb divatnak örvend a tök. Nemcsak azért, mert kiváló ételeket lehet belőle készíteni és nagyon egészséges alapanyag, hanem rendkívül jó dekorációs elem lehet. Mára már hazánkban is divatos tököt faragni.

Az Amerikából elterjedt töklámpás elkészítése egyre nagyobb teret hódít Magyarországon is. Csakis a fantázia és a kézügyesség szabhat határokat annak, hogy ki és mit tud kihozni egy tökből. Nagy élmény kicsiknek és felnőtteknek is életre kelteni egy termést úgy, hogy fogakat, szemeket, szájat vésünk bele, majd, amikor már kész, egy apró mécses belehelyezésével, a fény segítségével kiemeljük sajátosságait. Az ajtóba, kertbe kihelyezett töklámpás igazi őszi dekoráció. Csak az a baj, hogy a nagy gonddal elkészített töklámpás nem túl tartós, pláne ha nem teszünk meg néhány óvintézkedést. A növény húsába vágással szabad teret engedünk a baktériumoknak és gombáknak. Van azonban néhány fontos lépés, amelyet ha jól végzünk el, akkor a töklámpásunk mégis tartósabban megmaradhat.

Az első és nagyon fontos tényező, hogy olyan tököt válasszunk ki, amely teljesen egészséges. Eleve szép és egészséges tököt szeretnénk faragni, mert az mutatósabb, vagyis ez esztétikailag is fontos, azonban az a tök, amelyik már megsérült, foltos, héja karcolt, annak állaga is gyorsabban romlik. Ha megvan az egészséges, szép formájú tök, akkor meg kell szabadítani a belétől és a magjaitól. Ez azt jelenti, hogy a tetején vágott lyukon keresztül minél alaposabban kell kitisztítanunk a belsejét. Úgy kell kivájni a belet, hogy csak egy vékony falat hagyjunk meg. Ezt azért fontos megtennünk, mert a belső rész a leggyorsabban romlandó, de ha attól megszabadulunk, a kivájt tök tartósabban megőrizheti állapotát. Miután már csak a vékony fás-húsos tökhéj maradt meg, a belső részt érdemes átmosni hipós vízzel. Ez még hosszabb tartósítást biztosít, hiszen így elpusztítható minden olyan, amely a rothadást előidézi. Ha így járunk el, akkor arra is ügyeljünk, hogy miután már nem használjuk a lámpást, a kukába kerüljön, semmilyen állat nem fogyaszthatja el a héját.

A kifaragott töklámpást bárhol lehet tartani. A legtöbben kirakják a kertbe, a teraszra, az ajtó mellé, de aki bent akarja tárolni, az éjszakára keressen a tök számára hűvös helyet. Ha más nincs, megteszi a hűtő is. Még hatékonyabb, ha mielőtt hűvösre tesszük a tököt, hideg vízzel lepermetezzük, zacskóba csomagoljuk, és úgy kerül a hidegbe. Sőt mi több, akár fürdőzhet is a tök. Egy nagyobb tálban, lavórban be lehet áztatni. Ha már megfürdettük a tököt, és garantálni szeretnénk a további tartós állapotot, akkor meg lehet próbálni, hogy vazelines felületkezelést, de sokan a hajlakkra esküsznek. Mindkettő megoldás jó lehet, hiszen ezekkel az anyagokkal meggátoljuk azt, hogy a tök húsa és héja a levegővel érintkezzen, így megóvjuk a romlástól és a száradástól is.

(Forrás: marmalade.hu | designbolts.com, twuzzer.com, giphy.com/képek)