Jump to content

Nem kell még a színeket temetnünk, avagy a színes balkon titka

2017. 09. 28. 17:00

Nem kétséges, hogy egy kertben több a kerti munka, mint egy erkélyen, ami a növényeinket illeti, azonban aki igazán virágos balkonról álmodik, annak ősszel is meg van a dolga, akármilyen pici erkélyről legyen szó.

Az ősz első hónapja, vagyis a szeptember az az időszak, amikor bőven találhatunk munkát a balkonon. Az időjárás ugyan már megmutatja őszi mivoltát, azonban a virágok egy része még ilyenkor is megajándékoznak virágjaikkal. Sőt egyes növények ilyenkor mutatják legszebb színüket, mások virágzása már leáldozott, és a szebb napokat is megélt virágok már nem pompáznak úgy, mint azelőtt. Ez a természet rendje és ereje. Ha már így történt, akkor ugyan el kell fogadnunk ezt az állapotot, de az elhalt egynyári növények helyére miért ne ültethetnénk olyanokat, amelyek még ősszel is pompázatosak?

Sőt mi több, ha már felszabadultak helyek a balkonládáinkban, akkor olyan növényeket is választhatunk az erkélyre, amelyek bírják a telet és így a terasznak, erkélynek nem kell színtelennek és élettelennek lennie. Ez az az időszak, amikor a hagymás és gumós növényeinkről is gondoskodni érdemes. Ha jövő tavasszal szeretnénk látni a színüket, érezni az illatukat, akkor mindenképp most van itt az ideje, hogy elültessük azokat. Gyökerükkel lefelé, legalább 2-3 cm mélyre a földbe beásva kell a ládában elhelyezni. Most még szükség van a locsolásra, de télen egyáltalán nem kell. Tavasszal pedig várhatjuk a csodát.

Nyáron megszoktuk, hogy ha nem akartuk kipusztulva látni növényeinket, akkor folyamatosan öntözni kellett azokat a nagy forróság idején. Erről a szokásról most sem kell leállnunk, csak már a víz mennyiségén lehet csökkenteni. Akár tápoldatos vízzel is folyhat az öntözés, bár egyes növények esetében az már túlzás lenne. Azok a virágok, amelyek az erkélyládában fognak kitelelni, esetükben el lehet hagyni a tápoldatos locsolást.

A kertekben ilyenkor már be kell gyűjteni a termést, össze kell gereblyézni a levelet és még hosszasan lehetne sorolni, hogy melyek az őszi munkálatok, de az erkélyen sem áll meg a munka. Az elszáradt növényrészeket el kell távolítani, ugyanígy kell eljárni az elnyílott, elszáradt virágokkal is. Ha van muskátlink a ládában, és jövőre is szeretnénk, éppen aktuális a magok begyűjtése.

Sokan tartanak fűszernövényeket az erkélyükön, amelyek nemcsak kiváló látványt nyújtanak, hanem ételeink ízesítéséhez is nagyban hozzájárulnak, arról nem is beszélve, hogy milyen kellemes illatot árasztanak. Ha még mindig van felhasználatlan fűszernövényünk a balkonon, akkor most már érdemes azokat levágni, és amit fel lehet belőlük használni a sütéshez, főzéshez, most kezdjük el szárítani.

Ha dacolni szeretnél az ősszel, az időjárással, színeket szeretnél még látni erkélyeden, akkor erre kiválóak a krizantémok. Sokféle színárnyalatban kapható ez a növény, és nagyon feldobhatja a balkon látványát. Ugyancsak kedvelt színes erkélypompa lehet az árvácska.

Az ősz egyáltalán nem jelenti azt, hogy nincs tennivalónk az erkélyen és a színes virágokról sem kell még lemondanunk.

(Forrás: marmalade.hu | pbase.com, avso.org, proaktivdirekt.com/képek)