Jump to content

Több, mint egy "egyszerű" vitaminforrás

2017. 09. 26. 10:15

A citrom, más néven „valódi citrom” termése déli gyümölcsnek számít, Indiából ered. A savanyú ízű gyümölcsöt Európa déli részein, Ausztráliában és az egyesült Államokban is termesztik. Sokoldalúan felhasználható növény a gasztronómiában főként ízesítésre használjuk levesek, hús-, rizsételek készítésekor. De kiválóan alkalmas a különböző salátákra tehető öntetek alapjának is. Mindezen felül remekül használható az otthonunk különböző pontjain! Íme,

Remek fertőtlenítő szer és tisztító hatású
Kifacsart levével nyugodtan áttörölhetjük a fából készült vágódeszkát, a konyhai munkalapot, durva szemű sóra csöpögtetve egy szivaccsal átdörzsölhetjük a késeinket, amelyek ragyogni fognak.

Szagtalanít
Ha valamit odaégettünk a tűzhelyen a szellőztetés mellett egy citrom levágott héját finoman pirítsuk meg a láng fölött vagy a tűzhely lapján. Elűzi a rossz illatot. De vizes citromos lével a hűtőszekrényt is áttörölhetjük vagy az ételszállító dobozainkat is – a fertőtlenítés mellett kellemes illatuk is lesz.

Megeszi a vízkövet
Nyugodtan elfelejthetjük a méregdrága és sokszor egyáltalán nem hatékony vízkőoldókat. A citrom leve pontosan ezt a folyamatot végzi el – egy szivacs durvább, citromlével átitatott részével sikáljuk át például a csapok vízköves környékét.

Eltávolítja az izzadságfoltokat a ruhákból
Pólók, ingek átizzadt hónalját nyugodtan dörzsöljük át egy félbevágott citrommal mosás előtt. Amit a mosópor vagy az alacsony hőfokú víz “békén hagyna”, azt a citrom biztosan eltávolítja.

A reszelő lukaiból kiszedi a maradék sajtot
Gyakran küzdünk meg a sajtreszelő elmosogatásával: különösen a puhább sajtok hajlamosak annyira ragaszkodni a lukakhoz, eltömítve azokat. Ha egy félbevágott citrom húsos felét húzzuk át a reszelőn, a sajtmaradék kipotyog, a citromhúst pedig könnyedén eltávolíthatjuk folyóvízzel.

 

(Forrás: marmalade.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)