Jump to content

6 óra alvás, nem alvás, sőt!

2017. 09. 15. 09:05

Mondhatni egy kis túlzással károsabb, mintha le sem feküdnénk. Elvégre a kevés alvás olykor jobban megnehezíti a mindennapokat, mintha mellőztük volna. A Pennsylvaniai Egyetem kutatása, el is magyarázza, miért van ez.

Egy nagyszabású európai felmérés szerint az emberek harmadának vannak alvási panaszai, ami azonban nem jelent feltétlenül orvosi értelemben vett alvászavart. Noha modernizált világunkban egyre kevesebb időt fordítunk a pihenésre, nem minden írható a lakásunkat elkerülő álommanó számlájára, ugyanis olykor saját magunk szabotáljuk önön pihenésünket.

Aludni csak jó álom?

Le kell szögezni, a rossz alvásnál kevés pocsékabb dolog létezik. Az átszenvedett éjszakák, az ébresztőóra visítása, a plafon bámulása nem épp a legjobb elfoglaltság, de egyszer mindenki átesik rajta.

Viszont azt nem árt tudni, hogy a hónapokon, éveken keresztül fennálló alvászavar növeli a depresszió, a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás, a szív-és érrendszeri betegség kialakulásának a kockázatát, valamint hormonproblémák okozója is lehet. Ezeknek a betegségeknek nemcsak oka, hanem következménye is lehet az alvás zavara, így sokszor nem is tudjuk megmondani, melyik volt előbb – mint a tyúk-tojás probléma esetében. Az alvászavarokban a társbetegségeken túl, az egészségtelen, mozgásszegény életmódnak, a stressznek, ill. a rendszertelenségnek is szerepe van.

Viszont, megfelelő mennyiségű alvással, pihenéssel mindez ellensúlyozható. A tudomány jelenlegi állása szerint legalább 8 órányi normális minőségű alvásra van szükség. Ez a mennyiség elegendő, ahhoz hogy a munkabírás, és a szervezet ellenállóképesség ne csökkenjen.

6 óra – inkább le se feküdj!

Gyakorta ringatjuk magunkat abba a tévhitbe, hogy ha 8 órát nem is pihenünk, legalább hatot igen. Nos, a témában készült kutatás, ami a Pennsylvaniai Egyetem szakembereinek nevéhez fűződik arra világított rá, hogy 6 órányi alvás a szervezetnek nem igazán tesz jó, sőt.

A kutatók négy csoportba osztották a résztvevőket. Mindegyik csoport eltérő mennyiségű alvásidőt kapott: négy, hat és nyolc órás intervallumokat, illetve az egyik csoportba azok kerültek, akik két teljes napig nem aludhattak.

Az vizsgálat során a szakemberek két óránként monitorozták a résztvevőket, és különböző kognitív teszteknek vetették őket alá. A megfigyelés két héten át zajlott, és egészen a tizedik napig nem volt jelentős teljesítménybéli eltérés a csoportok között (leszámítva, hogy a 8 órát pihenők jeleskedtek mindenben), ám a tizedik nap után a 6 órát alvók teljesítménye látványos romlásnak indult.

Érdekes, hogy teljesítményük azonos volt a teljes alvásmegvonásban lévőkével. Viszont, míg utóbbiak tapasztalták magukon az alváshiány tüneteit, addig a 6 órát alvók csoportja nem, sőt fáradtságot sem éreztek.

A magyarázat erre a jelenségre a pszichológusok szakemberek szerint maga a tudat, hogy valamennyit aludtunk éjjel, segít megbirkózni a fáradtsággal, ám a szervezet működésében ez nem így manifesztálódik. Hiába verjük át az agyunkat a szervezet ettől függetlenül alváshiányos állapotba kerül, ami hosszú távon komoly problémákat eredményez.

(Forrás: hazesotthon.hu;marmalade.hu | Kép: pixabay.com)