Jump to content

Különleges szobanövényként kiváló választás a lebegő bonszáj

2017. 08. 29. 17:00

Otthonunkat olyan közeggé szeretnénk tenni, ahol jól érezzük magunkat. Ha már a panellakás sokadik emeletén kényszerül sokunk élni, akkor állatokkal és növényekkel próbálunk természetességet bevinni lakásunkba.

Nagyon sok család dönt úgy, hogy valamilyen házi kedvencet tart. Felelősséget vállalnak értük, és családtagként gondoskodnak róluk. Sokan emellett még növényeket is tart szinte a lakás minden pontján. Ahogyan az állatok, úgy a növények is jó hatással vannak ránk. Még inkább értékelni tudják ezt a közeget azok, akik a betondzsungelben kényszerülnek élni. Nemcsak állataik tartására fordítanak nagy figyelmet, hanem a növényekre is.

Nem mindegyik növényt érdemes otthonunkban tartani, mert akár veszélyes is lehet számunkra. Fokozottabban kell vigyázni bizonyos növényekkel, ha kisgyermek és/vagy állat is él velünk. Egyes növények ugyanis mérgezőek. Ahogy a macskák és kutyák genetikai vonalát, külsejét is tökéletesíteni akarják, úgy vannak a növényekkel is. A bonszáj nem új találmány, már az időszámításunk előtti négyszáz körül létezhetett. A miniatűr, tálban nevelt, mesterségesen és művészien kialakított fa nem egy önálló növényfaj, hanem lényegében szinte bármilyen kétszikű, fás szárú növényből létrehozható. A miniatűr fa kialakításának korlátait a fa jellegzetességei adják csak.

A bonszájok olyanok, mint az élő művészeti alkotások. Meggyönyörködtetik az embert, és csodálattal tölti el, hogy milyen tökéletes mása egy normál méretű fának a kicsi, bonszáj változata. Szakértelmet, gondozást, tudatos törődést igényel az, hogy egy miniatűr fát formába öntse (drótozza, kötözze) gazdája.

A bonszájok magával ragadják az emberek figyelmét és csodálatát is, de japán tervezők ennyivel nem elégedtek meg. Egy ilyen kis fa az olyan eleme lehet otthonunknak, amely magára vonzza mindenki tekintetét, de ha még az lebeg is, akkor még különlegesebb növénnyé lép elő. A lebegést annak köszönheti az apró termetű növényke, hogy mágnest használtak fel. A mágneses elven működő szerkezet tarja a levegőben az amúgy is művészi fácskát. Az ültető edény, amelybe eredetileg a bonszájt kellene ültetni, mágnese teret kapott, ezért a fa a levegőben lebegve utópisztikusan hat. A bonszáj esetében ez azért lehetséges, mert maga a növény is könnyű, de ahhoz mérten az ültető tál is. Ennél nehezebb súly lebegtetését nem is bírna el a mágneses tér.

A mágneses hatás nemcsak a miniatűr fa lebegését eredményezi, hanem még a növény életfunkcióira is jó hatással van. Ahogy az emberi gyógyászatban is felhasználják a mágnes erejét, úgy a bonszájok is jobban fejlődnek a mágneses közegben.

Az ötlet már korábban megszületett, azonban a kivitelezésére várni kellett addig, amíg a pénz össze nem jött. Kis időbe tellett, de sikerült. Várható, hogy feltűnjenek otthonainkban a lebegő bonszájok.

(Forrás: marmalade.hu | huhmagazine.co.uk, yourvippartner.com, hcnt.en.alibaba.com/képek)