Jump to content

Munka vár a kertben nyár végén is

2017. 08. 18. 17:00

Hazánkban számos olyan sziklagyep, füves lejtő található, amely a legnagyobb meleg idején szinte egyetlen nyíló virágot sem tud mutatni. Ahogy mi is leégünk a közel negyven fokban, úgy a növények szó szerint kiégnek, a gyep is kifakul, ha hagyjuk. Ha azonban jól csináljuk nyár végén, akkor ősszel és tavasszal is mutatni fogják növényeink.

Az ősz nemcsak az iskolakezdés idejét jelenti, de még mintha az idő is támogatná a tanulást, ugyanis nyár végén, ősz elején egy kicsit csapadékosabb és hűvösebb időszak áll be. A csupasz mezők, rétek ismét virágba borulnak. A kertünkben lévő növények számára sokkal kedvezőbb a helyzet, ugyanis a rendszeres öntözéssel megóvjuk azokat a kiszáradástól, a pusztulástól. Ennek köszönhetően nagyon sok kert igazi kis oázissá növi ki magát. A kertekben javában nyílnak a szebbnél szebb virágok, és még a tikkasztó hőség ellenére sem kókadoznak, nem szenvednek hiányt az éltető vízből, így aztán nincs más dolguk, minthogy minket megörvendeztessenek. Nemcsak a virágos növények gyönyörködtetnek meg, hanem a fáink, bokraink, cserjéink, gyepünk is. Ennek azonban az a feltétele, hogy figyelmet szenteljünk kertünk növényeinek is.

A gyakorlott kertművelők jól tudják, hogy nemcsak a házi kedvencek tartása igényel gondoskodást, hanem a növények is. Ha van a kertünkben krizantém és/vagy dália, akkor a főhajtás csúcsát a második levélpár felett le kell vágni. Ezzel azt fogod elérni, hogy bokrosabbá válnak növényeid. Ha nagyobb virágokat szeretnél, akkor a nagyobb, szebb bimbók környékéről távolítsd el a kisebbeket.

Nemcsak a tavasz boríthatja díszbe a kertet, hanem az ősz is, ezért már most ki lehet ültetni az árvácska palántáit. Mire beáll a hűvösebb, esősebb idő, addigra megörvendeztetnek virágukkal.

Ha a kertedben jársz, gyűjts be néhány magot, amelyet majd elültethetsz. Ez nem érvényes azonban a hibridek magjaira, mert azok nem fogják azt a minőséget képviselni, amelyet idén mutattak. Azokat érdemesebb boltban megvásárolni.

A tavaszi virágok közül már most el lehet ültetni a jácintot, a nárciszt, a liliomot és a tulipánt is.

Rózsa is van a kertedben? Körülötte is van ténykednivaló. A hervadt vagy elhalt virágokat el kell távolítani. Nemcsak ápoltabbnak fog hatni a növény, de újabb virágzásra serkented azt. A virágot a szárral együtt távolítsd el úgy, hogy levágod. Ha letöröd, akkor fertőzéseknek teheted ki a rózsádat.

Nem éppen a legkedveltebb kerti elfoglaltság a gyomlálás, azonban hasznos, sőt inkább létfontosságú. Ne hagyd elkanászodni a nem szívesen látott gyomnövényeket.

Talán már kicsit a nap ereje sem olyan augusztus végéhez közelítve, mint júliusban, de az öntözést akkor se mellőzd.

Gyűjts be az érett gyümölcsöket, valamint ilyenkor kell megmetszeni a nyári gyümölcsöket is.

A nyárvégi munkák elvégzésével biztosítod, hogy tavasszal szebb, erősebb növényzet mutathassa meg magát. Ha jól csinálod, akkor következő tavasszal nem kell beruháznod új virágokra sem, mert az ideiek akkor fogják meghálálni a törődést. Mégis talán a legfontosabb feladatod, hogy a kerti munkák mellett élvezd ki kerted, növényeid szépségét, amíg lehet.

(Forrás: marmalade.hu | bordnamonahorticulture.ie, gardenia.net, thisoldhouse.com/képek)