Jump to content

Egyél, aludj, pihenj – íme a legjobb altató ételek

2017. 08. 18. 17:05

Nem csak a gyógynövényes tea, vagy egy-két szem pirula képes arra, hogy álomba repítsen. Noha a pacalpörköltet nem árt mellőzni lefekvés előtt, néhány étel összetevőinél fogva természetes altatóként és nyugtatóként hat a szervezetre.

Egyre többeknek jelent kihívást az éjszakai pihenés, amit általában gyógyszerekkel vagy alternatív megoldásokkal igyekszenek orvosolni. A baj az, hogy legtöbbször az alternatív alvássegítők nem akarnak hatni, a gyógyszerek pedig csak mélyítik a problémát és hosszú távon ellentétes hatást váltanak ki.

Viszont, az életmód megreformálásával többet el lehet érni, mint gyógyszerszedéssel, vagy egyéb alternatívákkal. Bármennyire elcsépeltek és sokszor hallottnak tűnik a dolog, minden egységet mozgásba kell hozni, hogy az egész átalakuljon. Nincs ez másképp a szervezettel és az alvászavarral sem. Ahhoz, hogy alvásunk visszaálljon nem csak mozogni és rendszert kell vinni a mindennapokba, hanem az étrenden is változtatni kell, méghozzá olyan dolgokat beleépíteni, amelyek eredetüknél fogva segítik az elalvást és a relaxációt.

Alvássegítő ételek

Két órával a lefekvés ideje előtt fogyaszd őket, hogy maximális hatékonysággal csalogathassák az ágyadhoz az álommanót. Az első ilyen alvássegítő finomságunk a cseresznye, ami természetes eredeténél fogva serkenti a melatonin, azaz az alváshormon szintjét a szervezetben.

Reggelire és vacsorára is jó választás a másik altatóétel a müzli. Persze ebből is a teljes kiőrlésű változat, mert a teljes kiőrlésű változatában több antioxidáns található, amelyek megnövelik az úgynevezett nyugtató aminosav, a triptofán szintjét a véráramban, így az alvás is könnyebben megy majd.

Ha sem müzlire, se cseresznyére nem fáj a fogad a banán is jó választás, mivel rengeteg magnézium és kálium található benne, utóbbi kettő pedig előfeltétele a nyugodt és kiegyensúlyozott idegrendszernek. Emellett izomlazító hatású, így edzés után is jó szolgálatot tesz.

Meglepő lehet, de a brokkoli is az alvássegítő ételek csoportjába tartozik, mégpedig azért mert tele van rosttal, és a legfrissebb táplálkozástudományi ismeretek szerint a napközben elfogyasztott rostok mennyisége befolyással van az estére. Tehát, ha sok rost tartalmú ételt eszel nappal, akkor éjszaka jobban fogsz aludni.

Persze a jól bevált forró tea is segít álomba merülni, ahogy a tejtermékek is. Utóbbiak triptofán tartalmuk miatt képesek a szervezet megnyugtatására, míg a tea ellazít. Fontos, hogy a teát időzítsük a lefekvés előtt két órával, mert koffeintartalma azért számottevő. A kamilla és a zöld tea a legjobb választás, ha pihentető éjszakai alvásra vágyunk.

(Forrás: hazesotthon.hu;marmalade.hu | Kép: pixabay.com)