Jump to content

Hol rejtőzik még a koffein a kávén kívül?

2017. 08. 10. 14:51

Azt gondoltad, hogy csak a reggeli kávéban bujkál a testet-lelket felpörgető összetevő? Ugyan már! A nap minden harmadik órájában legalább egyszer magadhoz veszel belőle, anélkül, hogy észre vennéd.

A koffein alapvetően jó dolog, csak kevese tudnak mértékletesen bánni vele, így inkább többször rákapnak, mintsem ahányszor szükségük lenne rá. A kávé mellett a tea, a kóla és a barna színű italok általánosságban tartalmaznak koffeint, ám tévedés azt hinni, hogy ezzel megáll a felsorolás. Rengeteg mindenben rejtőzködik koffein!

Koffeinmentes kávé

Kissé ambivalens, de hát ez van. A megtévesztő elnevezéssel ellentétben a koffeinmentes kávé igenis tartalmaz koffeint. Az íze, a színe és állaga is a megszólalásig hasonlít az eredetihez, nem véletlenül. A koffeinmentes kávé nagyjából 20 milligramm koffeint tartalmaz.

Üdítő, kóla

Nem csak mi, felnőttek vagyunk kitéve az állandó koffeinfogyasztásnak, hanem a gyerekek is. Ugyanis az üdítőitalok, a kóla és cukrozott italok tartalmaznak valamennyi koffeint. Ha napi rendszerességgel isszuk a fentiek valamelyikét, és hirtelen abbahagynánk fogyasztását akkor szorongás, idegesség lépne fel.

Fagyi

A nyár slágertermékében is megbújik a koffein. Nyilván a kávés ízesítésű fagyiból nem maradhat ki, de a csoki alapú fagyikban is található legalább 30-40 milligrammnak megfelelő mennyiségű koffein. Nem csoda, ha a gyerekek úgy felpörögnek tőle.

Csokoládé

Ha pedig már csoki, akkor a másik leggyakoribb rejtett koffeinforrást sem szabad elfelejteni. Mivel a kakaóbab alapvetően tartalmaz koffeint, ennél fogva a csokiban is található belőle. Egy tábla csoki nagyjából annyi koffeint tartalmaz, mint egy bögre tea vagy egy fél doboz kóla.

Étrendkiegészítők

Az étrendkiegészítők egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Világszerte egyre többen építik be mindennapi étrendjükbe az étrendkiegészítők valamely válfaját. Viszont azt azért nem árt tudni, hogy néhány étrendkiegészítő koffeint is tartalmaz a számos összetevő között. A pontos mennyiségről azonban nem gyakran olvashatunk tájékoztatást, de a kutatások szerint jelentő mennyiségű koffeinről van szó.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek, fájdalomcsillapítók is tartalmaznak koffeint. Mondjuk ez utóbbira szükség is van, mert a koffein gyógyszerként hasznosítva görcsoldó hatású. Egy fájdalomcsillapító tablettában nagyjából 130 mg koffein található, ami egy kicsivel több, mint egy bögre kávéval egyenértékű.

Rágó

A leheletfrissítő készítmények általában tartalmaznak koffeint, méghozzá elég sokat, legalábbi egy csészényit.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)