Jump to content

Otthoni védelem nyaralás idejére

2017. 07. 07. 19:00

Keményen meg kell dolgoznunk minden vagyonunkért, ezért nem csoda, ha azt védeni igyekszünk minden illetéktelen személytől. Ha elutazunk otthonról, és nincs, aki ránézzen értékeinkre, mindig bennünk motoszkál a félelem, hogy mire érünk haza.

Nem kell külföldre sem utazni, hogy félelemmel gondoljunk értékeinkre. Az azonban biztos, hogy ha messzebb megyünk nyaralni, akkor nem tudunk csak úgy útra kelni, hogy hazamenjünk. Nyaralásunk során leginkább attól tartunk, hogy betörnek otthonunkba. A közösségi médiában való aktív részvételünk azonban csak árthat. Nagyon tartunk attól, hogy illetéktelenek férjenek hozzá dolgainkhoz, értékeinkhez, mégis aktívan jelezhetjük azt, hogy mikortól nem tartózkodunk otthonunkban. Előszeretettel kürtöljük világgá, hogy hová és mikor utazunk el. Sokan azonban ezt úgy teszik meg, hogy csak a nyaralás után, a képeket feltöltve közlik a világgal, hogy merre voltak. Ez a helyesebb eljárás. Ha nem akarod a rossz szándékú emberek figyelmét felhívni arra, hogy mikor nem tartózkodsz otthon, hát ne hirdesd.

Betörések mindig is voltak és valószínűleg lesznek is. Ráadásul sokszor nem is kerülnek a hatóság kezei közé az elkövetők, és ha ez mégis sikerül, akkor viszont a károsult nagy eséllyel nem kapja vissza az ellopott értékeit, vagy csak annak töredékét.

Nem mindenki bízza a véletlenre, ezért otthonára biztosítást köt. Csakhogy, amíg nem történik meg a baj, addig nem is biztos, hogy a biztosított tudatában van annak, mire terjed ki a kárrendezés. Akkor szembesülhetnek a problémával a kárt elszenvedők, ha kiderül, hogy otthonuk, értékeik alul vannak biztosítva, egyes kockázatok fedezésére nem is jogosultak lakásbiztosításukkal, így a biztosító nem vagy értéken alul tuja a kártérítést kifizetni. Érdemes a biztosító céggel erről is tudakozódni.

A betörést megelőzni érdemes. Elutazás előtt gondoskodni kell az otthonunk nyílászáróinak becsukásáról, és ha van, akkor a jelző-riasztó rendszerek bekapcsolásáról. Nagyobb biztonságérzetet nyújt, ha van olyan családtagod, barátod vagy ismerősöd, akit megkérhetsz arra, hogy elutazásod idején nézzen rá az otthonodra. Ha ugyanis van mozgás a háznál, akkor sokkal kisebb az esély arra, hogy tolvajok szemeljék ki célpontul.

Ha kertes házad van, szerelj fel mozgásérzékelős lámpát. Ha nincs is kutyád, azért jól látható helyre tegyél ki egy kutyatálat. Ha pedig ténylegesen van kutyusod, akkor ő jó riasztónak minősül. Sokan kedvencük éberségére bízzák ingatlanuk védelmét, és ha hosszabb időre utaznak el, akkor valakinek úgyis etetnie kell a kutyust, így dupla védelem alá helyezik otthonukat.

Ha amúgy is van olyan segítség, aki ránéz az ingatlanodra, arra is kérd meg, hogy a postát vigye be. A teli postaláda is jelzi a betörőknek, hogy huzamosabb ideje nem tartózkodik a házban senki. Ugyanígy jelezheti ezt a kuka is. Ha szemmel látható helyen hagyod, akkor a nem kívánatos személyek láthatják, hogy napok óta ugyanúgy áll a szemetes, és az nem telítődik. Rejtsd szem elől eldugott helyre.

A nagyobb, otthon tartott pénzösszeget a legjobb, ha egy pénzintézet gondjaira bízunk addig, amíg hosszabb időt otthonunktól távol töltünk. Akár az ingóságainkról készített leltárt is leadhatunk ugyanott.

(Forrás: marmalade.hu | bloggingforjustice.com, ageekyworld.com, taylorwimpey.co.uk/képek)