Jump to content

Gyorsan, finomat, mást tojásból

2017. 07. 03. 19:00

A tojás ételeink elkészítéséhez szinte az egyik legáltalánosabban felhasznált alapanyag. Ha laktató, de könnyű ételt szeretnénk, és nem a konyhában akarjuk tölteni időnk jelentős részét, van otthon tojás, akkor néhány finomságot ajánlunk figyelmedbe.

Kánikula idején mérlegelünk, hogy mit is készítsünk. Vagy már nagyon korán érdemes hozzákezdeni a főzéshez, hogy a nagy meleget elkerüljük, vagy olyan ételben érdemes gondolkodni, amely gyorsan megvan. Azt is figyelembe kell venni, hogy a meleg még az ételektől is elveszi az ember kedvét. Ilyenkor nem vágyunk nehéz ételekre. Egy tartalmasabb reggeli alapja lehet a tojás. Ha azonban már unjuk a rántottát vagy a tükörtojást, akkor érdemes úgy változtatni azon, hogy sokkal nagyobb kedvet érezzünk hozzá.

Kombináld a szendvicset a tükörtojással. Miért is ne? Elkészíted a szokásos módon a tükörtojást, majd pirítós kenyérre teszed. Már így is másabb, de sajttal, baconnal, egy szelet sonkával tovább lehet bolondítani a szendvicsed. Ez a szendvics nem az, amit eddig megszoktál és fogyasztottál.

Sokszor már az is sokat dob az ételeinken, és sokkal kívánatosabb is, ha nem úgy néz ki, mint ahogy azt már megszoktuk. Ha finom falatokkal szeretnéd meglepni a családodat és magadat is, ami azonban laktató is, akkor elő a muffinsütővel. Annyi a dolgod, hogy főzz krumplit, amelyet majd a héjától megszabadítva lereszelsz. Ezzel fogod kibélelni a muffinformákat. A sütőformát olajozd ki, helyezd el benne a krumplit, készíts kis mélyedést, mert oda fognak a tojások kerülni. Mint egy fészekbe. Megspékelheted baconnal, fűszerekkel, és amikor megsült, akkor friss péksütemény kíséretében indíthatod el családod és magad napját is.

A palacsintát gyermek és felnőtt egyaránt szereti. Ha azonban más formában készíted el, még jobban rákap a család. Ha a hagyományos helyett apró palacsintákat formázol, biztos sokkal nagyobb lesz a kereslet. Ráadásul ehető bármilyen feltéttel.

A tükörtojás mellett már csak a rántotta ismertebb tojásos ételünk. Szeretjük is, de válhat unalmassá. Ha egy kicsit másabbra vágyunk, akkor készítsünk omlettet. Az omlett annyiban különbözik a rántottától, hogy tojássárgája lisztet is kap. A tojást szétválasztva, a fehérjéből habot verve hozzáadagoljuk a sárgájához és a könnyű tésztát megsütjük. Még a serpenyőben megfordítjuk és félbehajtjuk. Csak az utolsó pillanatban szórjuk meg az általunk megválasztott finomságokkal.

Ha nincs se időnk, se kedvünk túl sokat a konyhában álldogálni, azonban kiadós ételt szeretnénk a család elé tenni, akkor kiváló lehet az olyan tojásos egytálétel, amely kolbászt, bacont, krumplit is tartalmaz. A hagymát meg kell pirítani, ugyanígy a kolbászt és a bacont is. Főzzük meg a burgonyát, majd szeleteljük fel. Egy hőálló tálba helyezzünk bele mindent és feltört és felvert tojással locsoljuk meg. Jöhet a sütés, majd a fogyasztás.

Minden étel elkészítéséhez szükség van bizonyos időre, de nem mindegy, hogy az mennyit jelent. A melegben ez fokozottan érvényes. Jó étvágyat a tojásos finomságokhoz!

(Forrás: marmalade.hu | mreggfood.in, seriouseats.com, pixabay.com/képek)