Jump to content

Tavaszi nagytakarítás,csak természetesen!

2017. 02. 28. 20:00

Hamarosan beköszönt a tavasz, ilyenkor ráfér az otthonunkra egy alapos tavaszi frissítő nagytakarítás. Az alábbi tippekkel, természetes anyagok segítségével rövid idő alatt, tisztává varázsolhatod otthonod.

A ragyogó otthon titka...

A konyha az állandó sütés-főzés következtében, óhatatlanul is zsíros, olajos, maszatos lesz. Annak érdekében, hogy hosszú távon megőrizzük konyhánk tisztaságát, minden sütés és főzés után töröljük át mosogatószeres-ecetes vízzel a csempét, a konyhapultot, a sütő és főzőlap körüli felületeket. Egy csepp ecet, a hagyományos mosogatószerekben elkeverve csodát varázsol otthonoddal, legyen szó fa, kő, műanyag vagy egyéb felületről.

Ha nem szeretnéd, hogy vízcseppes legyen a mosogató, akkor esténként töröld át szintén a mosogatószeres-ecetes keverékkel, majd szárazra egy hagyományos konyhai papírtörlővel. A másik csodaszer, mely segítségedre lehet konyhában, fürdőszobában az a szódabikarbóna, mely vízben oldva kiválóan leoldja a vízkövet és a lerakódott szennyeződéseket.

Előfordul, hogy olyan ételmaradékok is bekerülnek a konyhai lefolyóba, melyeknek nem kellene,ezek eltömítik a lefolyót és dugulást okoznak. Bár elsőre bizarr dolognak hangzik, de a kóla melegvízzel elkerverve feloldja a dugulást és leszedi a száradt, vízköves, rozsdás szennyeződéseket.  Nem csak a konyhában, a fürdőszobában és a mellékhelyiségekben is remek hasznát veheted a narancshéjnak. A benne található anyagoknak köszönhetően, a narancs héja a „koszos” felületet bedörzsölve kiválóan leszedi a lerakódott szennyeződéseket, és a vízkő ellen is kiváló.

A konyhapultot célszerű minden főzés-sütés után lemosni, hogy ne ragadjanak rá a szennyeződések, a csempét hetente legalább egyszer (olajos, zsíros sütések után célszerű azonnal) mindenképpen takarítsuk le. Így megóvjuk a fugát a tartós elszíneződéstől és a csempét az olajos ragadós maszatoktól. A lakás számos pontján előfordulhat, hogy zsíros, foltos lesz a fal, a szőnyeg, a függöny stb., főleg, ha kisgyermek is van a háznál. Vízben oldott fogkrémmel azonban könnyen elbánhatunk a zsírfoltokkal is. Nyomj egy kevés fogkrémet egy pohár vízbe, keverd jól el benne, majd dörzsöld be az olajfoltos felületet. Vízzel mosd le, az eredmény garantált.

A citrom, nem csak a teában állja meg a helyét...

A citromlé nem csak fehérít, de a legmakacsabb foltok ellen is felveszi a kesztyűt. A citrom komplex tisztítószer, ugyanis míg levét felmosásnál, vagy súrolásnál használhatjuk, addig héja és a gyümölcs húsa kiváló szagsemlegesítő. A citromot, a levét vagy a héját számos dologra felhasználhatod a konyhában és a fürdőszobában egyaránt. Nem kell mást tenned, csak facsarj egy egész citrom levét a felmosóvízbe és alaposan mosd fel vele a lakást. Nem csak fertőtlenít, de kellemes illatot áraszt, és a tavasz beköszöntével megjelenő bogarakat is távoltartja. A fürdőszobában is remek hasznát veheted, ugyanis a szódabikarbónás, citromos keverék kiválóan fehéríti a szennyeződött kádat, és mosdót.

Ha természetes tisztítószereket választasz otthonod tisztává varázsolásához, akkor soha ne felejtkezz meg a forró vízről. A legjobb módszer a szennyeződések feloldására, ha a citromos, szódabikarbónás, narancshéjas stb. keverékeket forró vízzel öblíted át, hiszen így könnyen leolódnak a makacs, zsíros, olajos, ragacsos szennyeződések. Azonban mindig legyél óvatos, nehogy leforrázd magad!

Egy csipet só csodákra képes!

A hagyományos konyhai sónak is számtalan helyen vehetjük hasznát takarítás során, szórjunk egy keveset a tisztító szivacsra és dörzsöljük be a szennyezett felületelet. Kiváló módszer mosogatás során, ugyanis a fém, vas, és egyéb anyagra történt lerakódásokat is könnyedén fellazítja.  Ha található a lakásban rézkilincs, vagy egyéb réztárgyak, ecetes-lisztes keverékkel megtisztíthatjuk az elszíneződött felüleleteket. Nem kell mást tennünk mint alaposan átdörzsölni a felületet ezzel a keverékkel. Penészes textíliákra kiváló csodaszer lehet a hamu és a vaj keveréke, alaposan dörzsöljük be a problémás felületet vele, majd alaposan mossuk ki az anyagot.

Szőnyegtisztítás vegyszermentesen? Lehetséges!

A nappalik és a szobák igen kényes elemei a szőnyegek, jó hír a háziasszonyoknak, hogy a szőnyegtisztításra is vannak természetes alternatívák. Nem kell hozzá más, mint fehér ecet és szódabikarbóna. A fehér ecet vízben oldva csodákat művel a problémás felülettel. Kiváló folteltávolító, szaga száradás után elpárolog az anyagból. A szódabikarbóna szárazon alkalmazandó, szórjuk a szennyeződésre majd 20 percig hagyjuk állni rajta. Ezután alaposan porszívózzuk ki a szőnyegből.

Ha a mosásnál is szeretnénk a természetességre törekedni, használjunk mosószódát, valamint fehér ruháknál citrom levét és szódabikarbónát is alkalamzhatunk, mindkettő kiválóan fehéríti a ruhákat. Végül,de nem utolsósorban az ablakok és a tükrök ragyogni fognak, ha egy törlőkendővel és némi mosogatószeres-langyos vízzel áttöröljük őket. Fontos, hogy olyan rongyot válasszunk a takarításhoz, amely jól szívja a vizet, és nem szöszölődik.

 

 

 

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)