Jump to content

Mérgekkel összezárva

2016. 12. 10. 19:00

Részese vagyunk a világ romlásának. Gondolhatunk a terrorizmusra, a klímaváltozásra, a gyógyíthatatlan betegségekre. A szeretteink, az otthonunk és az egészségünk az, amely védelmet nyújt számunkra, de még ott sem vagyunk teljes biztonságba. A veszélyt mi magunk visszük haza.

Kórokozóktól mentes, tiszta, illatos otthont szeretnénk. Megteszünk ennek érdekében mindent. Számos szert vásárolunk azért, hogy ruháinkat, bútorainkat, használati tárgyainkat, berendezéseinket tisztán tartsuk. A takarítás egyet jelent azzal, hogy a bolt polcairól leemelt vegyi anyagokkal távolítjuk el a port, vízkövet, egyéb lerakódásokat. Nem is tudjuk talán már másképp elképzelni a takarítást. A szórófejes flakonok, az erős vegyszerek mind azt könnyítik meg, hogy lakásunkban gyorsan és nagyon hatékonyan végezhessünk takarítást. Ahol kicsi gyermek van, ott ezeket a vegyszereket magasan vagy zárható helyen tároljuk. Majdcsak minden háztartásban megtalálunk olyan tisztítószert, amely az ember számára mérgező. Habár egyre többen alkalmazzák az olcsóbb és viszonylag hatékony, otthoni alapanyagokból is elkészíthető természetes tisztítószereket – gondolunk itt az ecetre, a szódabikarbónára, a citromlére, valamint ezek közös alkalmazására –, mégis egyszerűbb a kész terméket használni.

Sokak otthonában van PVC padló letéve, mert strapabíró, és az ára is jóval megfizethetőbb, mint a járólapnak, vagy a parkettának. Csakhogy az olcsóságnak ára van. Ezek a burkolók olyan anyagokat is tartalmaznak, amely az emberi egészségre káros lehet. Olyan adalékok vannak a PVC padlóban, amely használhatóságának előnyét adják, de az ember megbetegedésére nagyobb hajlamot is.

Nem elég, hogy padlónkon is lehet egészségkárosító anyag, még a falon is, ugyanis némelyik tapéptát azért kezelnek formaldehiddel, hogy a penészedés lehetőségét megakadályozzák, csakhogy ez az ember az ember nyálka- és kötőhártyáját irritálhatja. A falfestékek pedig számos vegyi anyagot tartalmaznak. Igaz, hogy festés után néhány nappal ezek kiürülnek a légtérből, mindenesetre érdemes időt hagyni a szellőztetésre.

Az egész világ műanyag. Ami régebben fémből készült, annak most biztosan megtalálható a jóval olcsóbb, műanyag változata is. Habár az Európai Unióban már betiltották a BBP, a DDP és a DEHP-ftalátok felhasználását, még így is óvatosságra intik a vásárlókat. Ezek a szerves vegyületek ugyanis lassú párologtatással szabadulnak fel a műanyag termékekből. Ftalátokkal lágyítják a PVC-t ahhoz, hogy különböző használati tárgyakat készíthessenek. Ez a nehezen lebomló anyag majdcsak minden ember vérében megtalálható, vagyis valamennyien ftalátszennyezésben szenvedünk.

Ha a gyermekjátékok elkészítése során is olyan anyagokat használnak fel, amely a gyermek fejlődésére nézve káros lehet, akkor már miben bízhatunk? Vajon a kicsi gyermekek kényes bőrének ápolásához gyártott babatermékekben? Azt gondolnánk, hogy természetes anyagokat tartalmaznak ezek a készítmények, sajnos azonban nem igaz. Ha nem is minden alkotóanyag mérgezi a gyermekeket, de van olyan, amely a bőrön keresztül felszívódva a gyermek idegrendszerét károsíthatja.

(Forrás: marmalade.hu | besthealingcenter.com, foxnews.com/képek)