Jump to content

Laminált praktikák

2016. 09. 07. 17:00

Lakásvásárlás során az egyik sarkalatos pont az, hogy milyen padlózata van a lakásnak. Divatos és talán mostanában a leggyakrabban használt a laminált padló. Könnyű letenni, és legalább ilyen könnyű takarítani is. Ha jól csináljuk, akkor sokáig szép is marad.

A laminált parkettát azért is kedvelik annyira sokan, mert nem kell se csiszolni, se lakkozni, se fényezni, hiszen a boltból már így hozzuk el. A lerakása is viszonylag könnyű, és ahogy mondani szokták, igénytelen, vagyis nem igényel különösebb odafigyelést takarítás során.

Tényleg könnyű tisztán tartani, de igenis vannak szabályok, amelyekre érdemes odafigyelni, ha azt szeretnénk, hogy padlónk a lehető legtovább szép maradjon. Ha ez utóbbi a cél, akkor azonban oda kell figyelni rá. Habár nagyon sokan vizes felmosást alkalmaznak, éppen ez az, amit el lehet felejteni. A laminált padló felülete ugyan vízálló, de az illesztések mentén egyáltalán nem az. Ha mindig vizes felmosást alkalmazunk a padló tisztítása gyanánt, a víz bekerül az illesztések közé, az anyag megduzzad és a padló púposodni fog.

Nemcsak a laminált padló takarítására érdemes figyelni ahhoz, hogy hosszan tartó maradjon, de érdemes kerülni a porral, a homokkal, olajjal való érintkezést, és ne használjunk olyan lábtörlőt ezen a felületen, amely műanyag aljú. Érdemes a bútorok lábaira padlóvédőt húzni, ezzel meggátoljuk, hogy megkarcolja a padló felületét. A nehéz berendezések alá is jó ilyen bútorvédőt helyezni. A görgős székek kerekei puha gumijúak legyenek, hogy azok ne sértés fel a padlót, de ha keményebb anyagú, akkor érdemes beszerezni olyan alátétet, amelyik kimondottan a gurulós székek alá való. Ez fogja hosszútávon megóvni a laminált padló állagát.

Az éles tárgyakkal való érintkezésre is figyelni kell, hogy meg ne vágja a padló felületét.

Amíg a vízzel való felmosás is rontja a padló állagát, úgy a túl száraz levegő is, ugyanis, ha az otthonunk relatív páratartalma kevesebb, mint 40 %, akkor a fa összeszárad. Emiatt szükséges, hogy a helyiségekben a páratartalom egész évben 40-60% között legyen.

A laminált padló tisztításához használjunk porszívót puha parketta kefe résszel, vagy kefét. A padló elemeinek megfelelően hosszirányban porszívózzuk, cikkcakk mozdulattal. Arra ügyeljünk, hogy ne nyomjuk rá a készüléket a padlóra, nehogy azzal sértsük fel. Ha felszedtük a koszt, utána száraz puha ruha segítségével és laminált padló ápoló folyadékkal töröljük át a felületet.

(Forrás: lowes.com, woodpeckerflooring.co.uk/képek)